Yakuza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För spelserien, se Yakuza (spelserie). För släkte av insekter, se Yakuza (djur).
Gränderna och gatorna i Shinjuku är ett populärt tillhåll för Yakuza-medlemmar

Yakuza (やくざ eller ヤクザ; ungefärlig översättning "värdelös") är den organiserade brottslighet som finns i Japan. Yakuzakulturen har sin grund i samurajkulturen som dog ut 1603 då Japan enades (egentligen Meijireformationen på 1860-talet). Yakuza är, liksom sin västerländska motsvarighet maffian, inriktad främst på företagsam kriminalitet såsom koppleri, narkotikahandel och dobbel men till skillnad från den håller yakuza en hög offentlig profil.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Yakuzans namn härstammar från spelet Oicho-Kabu som är snarlikt Black Jack och Punto banco. Det spelas vanligtvis med kabufuda-kort, en slags japansk kortlek (Hanafuda kan också användas). Det går även bra att använda en västerländsk kortlek, om alla klädda kort tas bort och ess räknas som 1.

Yakuza kommer ifrån gammeljapanskans Ya, Ku och Sa som betyder åtta, nio och tre. I spelet Oicho-Kabu är målet att komma närmast 19 (istället för Black Jacks 21) utan att komma över. Som i baccarat så räknas den sista siffran som din poäng om du kommer över 10: en hand med 15 räknas som 5, en 12 som 2, och en 20 som 0. Den värsta handen i Oicho-Kabu är "ya-ku-sa", "Åtta, nio, tre" vilket alltså ger 20, 0 poäng.

I modern japansk räkning uttalas åtta, nio och tre som "hachi-kyu-san" - ett namn som idag ibland används för yakuza.