Yarsanism

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Yarsanism eller Yarí är en goranispråkig religion, som utvecklades av Sultan Sohak omkring år 1400. Ofta benämns yarsanerna med termen Ahl-e Haqq ("Sanningens folk"). Utövarna bebor i Kurdistan, gränsområdet mellan Iran och Irak. Den överväldigande majoriteten yarsaner är kurder, och i stort sett alla talar det sydliga kurdiska litteraturspråket Gorani, framför allt i sånger och som ett religiöst språk. Hela den sydligaste delen av Kurdistan är yarsanisk. Officiella siffror på antalet anhängare är missvisande, dels för att myndigheterna friserar statistiken, dels för att yarsanerna i egenskap av förtryckt minoritet länge själva tillämpat så kallad taqqiyya.

Yarsanism är en monoteistisk religion, präglad av tidsåldersspekulation och föreställningar om sju ärkeänglar. Gud anses ha tagit mänsklig gestalt sju gånger.

Utövandet präglas av dhikr. Tre fastedagar inträffar någon gång under vintern.

I slutet av 1900-talet blev det populärt bland kurdiska nationalister att sammanföra yarsanismen med den kurdiska religionen Ezidism och turkisk alevism till den hypotetiska "samlingsreligionen" yazdanism.