Ziad Jarrah

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ziad Jarrah
FöddZiad Samir Jarrah (på arabiska: زياد سمير جراح)
11 maj 1975
Mazraa, Libanon
Död11 september 2001 (26 år)
Shanksville, Pennsylvania, USA

Ziad Jarrah var enligt FBI en av kaparna och pilot på flygplanet Flight 93, som planerades att flyga in i Kapitolium eller Vita huset i Washington DC. Planet havererade utanför Shanksville i Pennsylvania, troligen på grund av att några passagerare försökte övermanna kaparna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

I yngre år[redigera | redigera wikitext]

Jarrah föddes i Mazraa, Libanon i en välbärgad familj. Hans föräldrar var formellt sunnimuslimer, men levde en sekulär livsstil.

Träningen i Afghanistan[redigera | redigera wikitext]

I slutet av 1999 bestämde sig Jarrah, Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi, Said Bahaji och Ramzi bin al-Shibh för att resta till Tjetjenien för att kämpa mot de ryska trupperna där. Khalid al-Masri och Mohamedou Ould Slahi övertygade dem i sista minut att istället resa till Afghanistan för att möta Osama bin Laden och att träna för terroristattacker.[1]

I USA[redigera | redigera wikitext]

Jarrah tog sig in i USA vid sju tillfällen, vilket är fler än övriga kapare. Den 25 maj 2000 ansökte han om och fick ett femårigt US B-1/B-2 (turist/företag) visa i Berlin. Den 27 juni 2000 åkte han till USA för första gången och landade på Newark International Airport. Därefter flög han till Florida där han påbörjade heltidsstudier vid Flight Training Center i Venice.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 9/11 Commission Report, 165-166.