Brödpudding

Från Wikipedia
Portion brödpudding.

Brödpudding är en maträtt baserad på bröd, äggstanning, socker och kryddor. Den är en efterrätt baserad på gammalt överblivet bröd som rivs i bitar, suger upp en smet och därefter gräddas i ugn.

Gemensamt för de olika recepten på brödpudding är det överblivna brödet och en äggstanning baserad på mjölk, ägg och smaktillsatser. Om brödet är torrt/torkat, behövs en längre blötläggning i smeten innan gräddning i ugn. Smaktillsatser kan inkludera kanel,[1] russin, socker, äppelmos[2] och vaniljsocker. Mängden kryddor och socker kan varieras beroende på typen av bröd, och används gamla kanelbullar ingår socker och kanel redan i kryddningen.[3] Resultatet kan bli något som både påminner om äppelpaj och fattiga riddare;[4] det senare är ett annat sätt att ta tillvara gammalt överblivet bröd.

Den färdiga brödpuddingen kan serveras med exempelvis vispgrädde, sylt[2] och/eller mjölk.

Brödpudding finns i olika varianter i bland annat svensk och finländsk matkultur.[2] Puddingar baserade på (gammalt) bröd har dock lång historia i många olika kulturer, inklusive i Storbritannien,[5] Ungern[6] och Filippinerna.[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]