Gasque

Från Wikipedia

Gasque (gask) är ett begrepp som används på svenska universitet om en studentikos fest med sittning, och stavningen "gasque" är ett exempel på studentikos stavning.

Ordet kommer möjligen från ett "bud" i det på 1800-talet mycket populära kortspelet vira.[1][2] Ordet kan även åsyfta själva lokalen som festen hålls i – då menas normalt en lokal som tillhör studentkåren och som det återkommande ordnas fest i, till exempel på Chalmers studentkår i Göteborg, i Gasquesalen i LTH:s kårhus vid Lunds tekniska högskola (LTH), i KTH:s kårhus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och i Kårallen i Linköping. På exempelvis KTH, Chalmers och LiTH förekommer även verbformen "att gasqua" vilket är synonymt med att festa, dock ej nödvändigtvis i lokalen Gasquen. På många högskolor är det vanligt med tema-gasquer, där alla ska klä sig efter ett speciellt tema.

Vid Uppsalas studentnationer avslutas sittningar traditionsenligt med sången O, gamla klang- och jubeltid!.

Termen slasque används ibland om en mindre städad sittning och vid exempelvis Lunds Tekniska Högskola anordnas ofta ETSlasque (EfterTentaSlasque) för att fira att tentorna är över.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Akademiens ordbok: Gask (tryckår 1928)
  2. ^ Svenska Akademiens ordlista: Gask (Tryckår 1991)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]