Ada Lovelace

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ada Lovelace (1815–1852).

Ada Lovelace, egentligen Augusta Ada King, grevinna av Lovelace, (Lady Lovelace), född Byron 10 december 1815 i London, England, död 27 november 1852 i London, var en brittisk matematiker. Hon var dotter till poeten Lord Byron och gift med William King-Noel, 1:e earl av Lovelace.

Modern, Anne Isabella Byron, var en framgångsrik affärskvinna som inte ville att Ada skulle bli poet som fadern och därför såg till att hon från barnsben blev undervisad i matematik. Ada visade stor begåvning för detta ämne, ett intresse hon delade med sin mor. Hon fick undervisning av bland andra Augustus de Morgan, idag känd för sina teorem inom Boolesk algebra. År 1834, vid 18 års ålder, lyssnade hon på en föreläsning av Dionysius Lardner där denne beskrev teorin om Charles Babbages analytiska maskin – en maskin avsedd att utföra matematiska beräkningar. Ada fascinerades av beskrivningen och arrangerade ett möte med Babbage. Ada och Babbage blev goda vänner, och när Babbage utvecklade differensmaskinen och den analytiska maskinen agerade Ada ofta bollplank till honom i olika matematiskt-teoretiska frågor.

När Ada översatte en artikel som Luigi Menabrea skrivit på franska om differensmaskinen i Scientific Memoirs, nummer 3 från år 1843, tillfogade hon ett antal noter till texten, som var lika omfattande som originalartikeln, och som hade en betydligt djupare matematisk tyngd. I den tidskriften förutsade Ada Byron Lovelace bland annat att man i framtiden skulle kunna komponera musik och skapa grafik med en sådan maskin. När Babbage såg noterna uppmanade han Ada att publicera en egen artikel om differensmaskinen, vilket hon dock inte gjorde, eftersom hon inte ansåg att det var passande att en kvinna gjorde sådant.

En av noterna i Adas artikel handlar om hur differensmaskinen skulle kunna användas för att med ett antal iterationer beräkna ett godtyckligt bernoullital. Algoritmen är så omfattande och detaljerad att den kommit att betecknas som världens första datorprogram. Av denna anledning namngav USA:s Department of Defence år 1979 programspråket Ada till hennes minne. Ada Byron Lovelace gick bort 1852, 36 år gammal.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]