Alaskas Permanenta Fond

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Alaskas Permanenta Fond är en fond ur vilken medborgarna i Alaska får del av delstatens intäkter från olje- och gasutvinningen.

Fonden röstades igenom av delstatens medborgare 1976 då bygget av pipeline var i slutskedet. Fonden ägs av delstaten Alaska. Medborgarna får del av fondens intäkter genom årliga dividends (andelar). Systemet är ett basinkomstsystem genom att alla kvalificerade medborgare får samma belopp. Förutom direkta utbetalningar av dividends gör fonden även investeringar. The Permanent Fund Dividend Division handhar utbetalningarna av dividends/basinkomst. Investeringarna, som skall vara diversifierade och placerade i tillgångar med acceptabel risk, handhas av Alaska Permanent Fund Corporation, som är ett statligt ägt företag.

Folkomröstning[redigera | redigera wikitext]

1999, efter ett stort prisfall på oljan, hölls en rådgivande folkomröstning om fonden. Frågan gällde om regeringen skulle få använda en del av fondens medel till allmänna statsutgifter, istället för till basinkomst. Från regeringssidan kampanjade man för ett Ja, men omkring 84 procent av folket röstade Nej. De ville med andra ord att fonden även i fortsättningen skulle användas till basinkomst.

Årliga individuella utdelningar[redigera | redigera wikitext]

De senaste åren utdelningar har legat mellan 1 000 och 2 000 dollar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]