Arvsskatt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Arvsskatt är skattarv. Arvsskatt finns i flera länder i Europa.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Arvsskatten i Sverige avskaffades 1 januari 2005, men datumet flyttades retroaktivt till 17 december 2004. På detta sätt befriades de efterlevande efter de avlidna i jordbävningen i Indiska oceanen 2004 från arvsskatt.

Arvsskatt har ofta varit knuten till gåvoskatt för att förhindra skatteplanering där man ger sina arvingar förskott på arvet.

Arvsskatten var förut hög i Sverige. Det var upp till 70 % på större förmögenheter. Orealiserad reavinstskatt fick ej dras av och summan av dem blev nära 100 %. Det hände att arvsskatten och reavinstskatten blev större än förmögenheten om värdet sjönk mellan dödsdagen och försäljningen av aktier eller fastigheter.[1] Många äldre förmögna valde av dessa skatteskäl att flytta till annat land[2].

Familjeföretag drabbades särskilt hårt eftersom de tvingades realisera tillgångar i företaget för att betala arvsskatten. De drabbades av skatt i flera led vid en tidpunkt där det samtidigt ofta finns många andra viktiga uppgifter att hantera för att företaget ska klara ett generationsskifte. Problematiken kring generationsskift i familjeföretag var den viktigaste anledningen till att arvsskatten avskaffades i Sverige.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksdagens protokoll 1984/85:6
  2. ^ Henrekson, Magnus; Waldenström. Inheritance Taxation in Sweden, 1885–2004: The Role of Ideology, Family Firms and Tax Avoidance. http://www.ifn.se/publikationer/working_papers/2014/1032 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]