Asiatiska brednäbbar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Asiatiska brednäbbar
Bandbrednäbb (Eurylaimus javanicus)
Bandbrednäbb (Eurylaimus javanicus)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Asiatiska brednäbbar
Eurylaimidae
Lesson, 1831
Släkten

Sapayoa
Smithornis
Pseudocalyptomena
Corydon
Cymbirhynchus
Eurylaimus
Psarisomus
Serilophus

Calyptomena
Hitta fler artiklar om fåglar med

Asiatiska brednäbbar (Eurylaimidae) är en familj med små tättingar. Arterna inom släktena Smithornis och Pseudocalyptomena förekommer söder om Sahara medan resten förekommer från östra Himalaya och österut till Sumatra och Borneo. Familjen kanske även omfattar Sapayoa (Sapayoa aenigma) från neotropikerna och asitierna som förekommer på Madagaskar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Asiatiska brednäbbar mäter från 13 till 28 centimeter på längden. Merparten är kraftfullt färgade och de förekommer i täta trädkronor i fuktiga skogar, vilket gör att de är skyddade trots sina färggranna fjäderdräkter.[1] Fjäderdräkten hos de tre afrikanska brednäbbarna i släktet Smithornis är istället dov och streckad. Näbben hos arterna är, precis som namnet antyder, bred, platt och nedåtkrök.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Asiatiska brednäbbar är till största delen insekts- och köttätare. Födan består av insekter, spindlar, tusenfotingar men även mindre ödlor och trädgrodor. Flygande insekter fångas i luften under upprepade korta, snabba flygturer ifrån en och samma utgångspunkt, på samma sätt som flugsnapparna. De plockar även byten ifrån blad och grenar i flykten. Vissa arter äter även frukt medan de gröna brednäbbarna i släktet Calyptomena tillsammans grauers brednäbb (Pseudocalyptomena graueri) är fruktätare som bara tar en mindre mängd insekter.

De lever oftast i flockar, ofta i grupper om 20 individer. Boet, som är pungformat, ofta med en lång svans av fibrer, fästs vid hängande klätterväxter. Detta kamouflerar boet som ser ut av att vara slumpmässigt växtmaterial som fastnat i trädet, en effekt som förstärks ytterligare av brednäbbarna täcker boet med lavar och spindelnät.[1]. De lägger vanligtvis två till tre ägg.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Mindre smaragdbrednäbb (Calyptomena viridis)

Sapayoa placerades ursprungligen i gruppen manakiner och har också placerats den egna familjen Sapayoaidae. Clements et al. 2009 placerar den dock med brednäbbarna vilket skulle göra den till ensam art inom familjen , som skulle härstamma ifrån Nya världen.[2] De fyra arterna med asitier, en familj endemisk för Madagaskar, inkluderas ibland i familjen brednäbbar.[3] Brednäbbarna delas ofta upp i fem underfamiljer.

Familjen Eurylaimidae[redigera | redigera wikitext]

Underfamilj Sapyornithinae (vissa behandlar den som den egna familjen Sapayoaidae)

  • Släkte Sapayoa

Underfamilj Smithornithinae - typiska afrikanska brednäbbar

Underfamilj Pseudocalyptomeninae

Underfamilj Calyptomeninae - Asiatiska smaragdbrednäbb

Underfamilj Eurylaiminae - typiska asiatiska brednäbbar

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] McClure, H. Elliott (1991). Encyclopaedia of Animals: Birds. London: Merehurst Press. Sid. 158–158. ISBN 1-85391-186-0 
  2. ^ Clements et al., 2009
  3. ^ Prum, 1993

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]