Australisk emu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Australisk emu
En emu på zoo i London
En emu på zoo i London
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Strutsfåglar
Struthioniformes
Familj Emuer
Dromaiidae
Släkte Dromaius
Art Australisk emu
D. novaehollandiae
Vetenskapligt namn
§ Dromaius novaehollandiae
Auktor Latham, 1790
Utbredning
Australisk emu har påträffats i de svarta områdena.
Australisk emu har påträffats i de svarta områdena.
Hitta fler artiklar om fåglar med

Australisk emu (Dromaius novaehollandiae), ofta bara kallad emu, är den enda arten som finns kvar i familjen emuer. Den lever i Australien (emun är Australiens nationalfågel) och är en flygoförmögen fågel liksom övriga strutsfåglar. Australisk emu är den 4:e största fågeln i världen[1]

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Det finns idag tre underarter av Dromaius novaehollandiae.

  • D. novaehollandiae novaehollandiae - Sydöstra Australien
  • D. novaehollandiae woodwardi - Norra Australien
  • D. novaehollandiae rothschildi - Sydvästra Australien

En fjärde underart är idag utrotad.

  • Tasmansk emu (D. novaehollandiae diemenensis) - Tasmanien

Den levde i samma biotoper som den australiska, men på Tasmanien. Uppgifter om när underarten dog ut är olika. Vissa hävdar att den dog ut kring 1850-talet, även om rapporter förekom så sent som 1873. Vissa hävdar att man hittade det sista exemplaret år 1908 och att underarten dog ut strax därefter.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Emun har tre tår på varje fot.

Den australiska emun är en stor fågel där de största individerna kan mäta upp till två meter och de väger mellan 30 och 45 kg. De påminner till viss del om sin större släkting strutsen, som tillhör samma ordning, men emun är mindre, har kortare hals och en fjäderdräkt som i det närmaste är ullig. Dess ben, hals, huvud och näbb är mörkt svartbruna medan fjäderdräkten är beigefärgad.

Emun har små tillbakabildade vingar och är flygoförmögen. Dess fysionomi tillåter den att springa mycket snabbt och den är den enda fågle som begåvats med yttre vadmuskler (gastrocnemius). Den har endast tre framåtriktade tår på varje fot precis som andra springande fågelarter som trappar och vissa fälthöns. Strutsen i sin tur har bara två tår.

Beteende[redigera | redigera wikitext]

Emuer är flyttfåglar, trots att de inte flyger. De olika regnperioderna får fåglarna att röra sig åt de håll där regnen får de ätliga växterna att blomstra. Under förflyttningen bildar fåglarna löst sammanhängande flockar som kan bestå av uppemot 70 000 djur.

Inför vinterns parningstid lagrar fåglarna upp fett. De stora mörkt blågröna äggen ruvas av hanen i åtta veckors tid, under denna tid varken äter, dricker eller lämnar han någon avföring. Fettet som han lagrat upp ger honom energi att överleva. Det händer att honan stannar kvar hos hanen och försvarar honom men oftast ger hon sig av och letar upp en ny partner.

Kycklingarna föds med en svartvit spräcklig dundräkt och är redo att gå och äta själva strax efter födseln. De följer efter sin pappa i 5-7 månader, om nätterna värmer han ungarna och på dagarna tar han med dem till områden med gott om föda.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Största fåglarna i världen - Topp 10 Listor”. http://topp10listor.se/topp-10-storsta-faglarna/. Läst 2014-09-03.