Baltiska spelen

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Baltiska spelen
Datum1914
Deltagare
Nationer5
Värdskap
LandSverige
OrtMalmö

Baltiska spelen var en samling idrottstävlingar som hölls i samband med Baltiska utställningen i Malmö 1914. Flera idrotter var representerade. Baltiska spelen är ett av de största sportevenemang som någonsin arrangerats i Malmö. Efter OS i Stockholm 1912 hade intresset för sport ökat drastiskt i Sverige, inte minst på grund av svenska OS-framgångar. Detta var en bidragande orsak till att Baltiska spelen blev så stort i omfång. Från början var spelen indelade i 3 tävlingsperioder. 7-10 juni: Gymnastik, 28 juni-12 juli: Idrottstävlingar (gymnastiken ville skiljas åt från traditionell tävlingsidrott) och 6-9 augusti: Segling. Seglingen blev dock aldrig av på grund av första världskriget.

Spelen var öppna för deltagare från dåvarande länder vid Östersjön: Danmark, Finland, Ryssland, Sverige och Tyskland.

1964 firades femtioårsminnet av Baltiska utställningen med bland annat Baltiska minnesspelen som pågick under hela året med 42 arrangemang i 31 idrotter som till exempel EM i bordtennis. Totalt deltog 18 nationer i minnesspelen som drevs under andra former än 1914 och deltagande nationer var inte förbehållet länderna kring Östersjön.