Hoppa till innehållet

Blek kantarell

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Blek kantarell
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamBasidiesvampar
Basidiomycota
KlassAgaricomycetes
OrdningCantharellales
FamiljCantharellaceae
SläkteCantharellus
ArtBlek kantarell
C. pallens
Vetenskapligt namn
§ Cantharellus pallens
AuktorPilát

Den mykologiska karaktären hos Blek kantarell:


hymenium:
vecklad


hatt:
trattlik


skivtyp:
inga


ätlighet:
delikat [1]




fot:
bar


sporavtryck:
gult


ekologi:
mykorrhiza

Blek kantarell (Cantharellus pallens) är en ätlig svamp. Den trivs med ädellövträd, hassel och björk i näringsrik mark. Den är kalkgynnad och kan därför växa på samma ställen där bland annat blåsippor finns. [2]

Den förekommer sällan norr om Dalälven eftersom den oftast bildar mykorrhiza med ek. De första vanliga gula kantarellerna kan vid gynnsam väderlek komma så tidigt som sent i juni och i juli, och det gäller även blek kantarell. Men där den gula kantarellen förekommer fram till oktober, hittas den bleka endast fram till sommarens slut i augusti. På grund av sitt tidiga uppdykande har namnet "sommarkantarell" ibland använts på denna svamp.

Källor

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 september 2017. https://web.archive.org/web/20170921193159/https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/svamp/lampliga-matsvampar. Läst 21 september 2017. 
  2. ^ Holmberg, Pelle (2014). Nya svampboken. sid. 65 

Externa länkar