David Fincher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
David Fincher
David Fincher på premiären av The Girl with the Dragon Tattoo (2012).
David Fincher på premiären av The Girl with the Dragon Tattoo (2012).
Född David Andrew Leo Fincher
28 augusti 1962 (52 år)
Denver, Colorado, USA
Andra namn Finch
Dave Fincher
År som aktiv 1984–idag
Maka Donya Fiorentino (1990–1995)
Partner Ceán Chaffin (1996–idag)
Betydande verk Seven, Fight Club, Benjamin Buttons otroliga liv, Social Network, Gone Girl
IMDb

David Andrew Leo Fincher, född 28 augusti 1962 i Denver i Colorado, är en amerikansk filmregissör och producent. Han är känd för sina filmer som är med mörka atmosfärer, exempel Seven, The Game och Fight Club.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

David Fincher föddes i Denver i Colorado men växte upp i Marin County i Kalifornien. Vid 18 års ålder började han arbeta vid olika filmföretag och reklambolag. Fincher har regisserat musikvideor för Madonna, Sting, The Rolling Stones, Michael Jackson och Aerosmith.

Filmkarriär[redigera | redigera wikitext]

Fincher började sin karriär 1992 att regissera Alien 3, uppföljaren till James Camerons succé Aliens - Återkomsten. Tre år senare regisserade Fincher thrillern Seven med Brad Pitt och Morgan Freeman där de spelar detektiver som försöker spåra en mördare som dödar sina offer efter de sju dödssynderna. Trots att filmen har en enkel handling blev Seven en succé med positiva recensioner på grund av filmens mörka atmosfär.[källa behövs]

Efter framgången med Seven, började Fincher filma thrillern The Game från 1997. Berättelsen fokuserar på en isolerad San Francisco-affärsman (spelad av Michael Douglas) som får en ovanlig present av sin bror (Sean Penn) på sin födelsedag, där han blir en aktör på ett rollspel som tar över hans liv. 1999 återvände Fincher igen med filmen Fight Club. Filmen är baserad på en roman av Chuck Palahniuk med samma namn.

Han har sedan 2010 samarbetat med musikerna Trent Reznor och Atticus Ross, som båda spelar i bandet How to Destroy Angels. De har komponerat musiken till Social Network, The Girl With the Dragon Tattoo och Gone Girl.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]