Def Leppard

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Def Leppard
DefLeppard1.JPG
Def Leppard live 2007
Bakgrund Storbritannien Sheffield, England, Storbritannien
Genre(r) Hårdrock, heavy metal, glam metal
År som aktiva 1977–
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
Joe Elliott
Rick Savage
Rick Allen
Phil Collen
Vivian Campbell
Tidigare medlemmar
Steve Clark
Pete Willis
Tony Kenning
Frank Noon
Jeff Rich

Def Leppard är en brittisk hårdrock- och glam metal-grupp bildad i Sheffield, Yorkshire, England 1977. Bandet har sålt över 65 miljoner album världen över.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Originalmedlemmar i gruppen var sångaren Joe Elliott, Rick Savageelbas, Pete Willis och Steve Clarkgitarr och Tony Kenningtrummor.

De kallade sig ursprungligen för Atomic Mass, men de var inte riktigt nöjda med det. Ganska snart bytte de namn till Deaf Leopard, men de oroade sig för att namnet inte skulle uppfattas som tillräckligt "rockigt" - så därför ändrade de stavningen till Def Leppard. När bandet sen var på väg att slå igenom i USA, så fick de mycket kritiska kommentarer på grund av hur de stavade namnet.

I december 1978 sparkades Kenning, och Def Leppard tog tillfälligt in Frank Noon på trummor till sin nya EP The Def Leppard EP. 1980 släpptes debut-LP:n On Through the Night. Många av bandets ursprungliga fans gav den ett svalt mottagande, eftersom man uppfattade det som att bandet riktade in sig alltför mycket på att slå igenom i USA, istället för att satsa på sin hemmapublik. Pete Willis sparkades, delvis på grund av alkoholproblem, efter att albumet High 'N' Dry (1981) hade släppts och ersattes av Phil Collen från bandet Girl. Bandet gjorde stor succé i USA med albumet Pyromania (1983), producerat av Robert John Lange.

1984 var Rick Allen med om en bilolycka och hans vänstra arm slets loss från kroppen. Läkare opererade dit armen, men tvingades ta bort den igen på grund av en allvarlig infektion. Hade de låtit armen sitta kvar, så hade Allen troligen dött. Jeff Rich blev ersättare under en tid tills Rick återhämtat sig. Rick Allen specialkonstruerade ett trumset med fotpedaler, och gruppen spelade ett tag live med två trummisar. Jeff Rich blev försenad till en spelning och Rick Allen visade då att han kunde klara av trumarbetet. Efter tre år i studion släppte de 1987 Hysteria som blev deras mest sålda skiva hittills. Den största hiten från albumet blev troligen Pour Some Sugar on Me.

Den 8 januari 1991 hittades Steve Clark död i sin lägenhet i London. Orsaken var alkohol i kombination med receptbelagt läkemedel. 1992 ersattes Steve av Vivian Campbell, som tidigare spelat i Dio och Whitesnake.

År 2001 gjordes det en TV-film om bandet, Hysteria: The Def Leppard Story.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]