Elektroteknik

Från Wikipedia
Version från den 7 december 2017 kl. 10.33 av GT17fraisa (Diskussion | Bidrag) (Genom kursen Genus och Teknik (ITS066) har vi redigerat artikeln med syftet att lyfta fram kvinnliga pionjärer inom ämnet samt förhoppningsvis stärka kvinnors intresse för ämnet.)

Elektroteknik är ett samlingsnamn för olika områden inom tillämpad elektrofysik och ingenjörsvetenskap som utnyttjar elektricitet och elektromagnetism. Några av områdena inom elektrotekniken är telekommunikation, medicinsk teknik, elektronik, radar och elkraftteknik.

Historia

Elektricitet började betraktas som ett  ämne av vetenskaplig karaktär under tidigt 1600-tal. William Gilbert var en av de tidiga vetenskapsmännen inom elektroteknik och den första som visade på skillnaden mellan magnetism och statisk elektricitet. Det var sedermera också Gilbert som etablerade själva termen "elektricitet".

Även om det fysikaliska företeelsen elektricitet studerades redan under antiken av grekerna var det först på 1800-talet vetenskapen tog fart. Betydande upptäckter var då exempelvis Michael Faradays upptäckt av induktion 1831 och James Clerk Maxwells teorier om elektromagnetism 1873. Bland de första tillämpningsområdena var bland annat den elektriska telegrafen och glödlampan. Fler pionjärer inom elektrotekniken är exempelvis Nikola Tesla, Guglielmo Marconi, Erna Schneider Hoover, Hedy Lamarr, Jean E. Sammet, Mary Allen Wilkes och Radia Joy Perlman.

Elektroteknik är idag ett av många tekniska fält som tyvärr har en mycket låg representeration av kvinnor. Detta trots att elektroteknik faktiskt var ett av de första akademiska fälten där kvinnor accepterades. I takt med att vetenskapen gick framåt och att statusen för civilingenjörsutbildningen i allmänhet uppvärderades blev dock kvinnor i slutet av 1800-talet hänvisade till att söka sig till lågstatusyrken som exempelvis laboratorieassistenter. Utbildningsplatser som vid stora universitet tidigare kunde gå till intresserade kvinnor började vid denna tid istället uteslutande att gå till män. Greta Westerberg blev Sveriges första civilingenjör 1928 (KTH), med elektroteknik som inriktning.

Akdemisk elektroteknik

Ingenjörsutbildningar

Program

Teknolog | Teknisk högskola | Sveriges Ingenjörer

Elektroteknik sågs till en början som en undergren av fysiken men utvecklades mot slutet av 1800-talet till ett eget akademiskt fält. I Sverige finns elektroteknik som civil- och högskoleingenjörsutbildning på många tekniska högskolor. Vid både Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet ges civilingenjörsutbildningen som Teknisk fysik och elektroteknik. Tidigare har datateknik betraktats som en gren av elektrotekniken, men är numera ett separat akademiskt fält.

Alumner

Bland kända alumner från civilingenjörsutbildningar inom elektroteknik finns:

  • Börje Ekholm(KTH), VD för telekomföretaget Ericsson och tidigare VD för Investor.
  • Per Frankling(KTH), VD Creades.
  • Jens Henriksson(LTH), VD Folksam och tidigare VD för NASDAQ OMX.
  • Fredrik Lamm (CTH), professor vid Chalmers tekniska högskola.
  • Uno Lamm(KTH), pionjär inom högspänd likström.
  • Åke Lundqvist, (KTH) pionjär inom svensk mobiltelefoni
  • Göran Nordlund (CTH), styrelseordförande Opus.
  • Magnus René (CTH), VD Arcam.
  • Lars Stugemo (KTH), VD HiQ
  • Carl-Henrik Svanberg(LiTH), styrelseordförande i Volvo och BP.

Källor


Externa länkar