Eriksberg, Göteborg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eriksberg, Göteborg
Primärområde
Eriksberg
Eriksberg
Land  Sverige
Stad Göteborg
Stadsdelsområde Lundby
Flod Göta älv
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Riktnummer 031

Koordinater: 57°42′03″N 11°54′50″Ö / 57.70083°N 11.91389°Ö / 57.70083; 11.91389

Moderna bostäder i Eriksberg
Brygga och utsikt över Eriksberg

Eriksberg är ett primärområde[1] i stadsdelsnämndsområdet Lundby, som hade 7 520 invånare 2013.[2]

På området genomförs ett stort bostadsbyggnadsprojekt på det gamla Eriksbergsvarvets område. Då varven lades ner började man bygga bostäder vilket har resulterat i ett av Göteborgs mest moderna bostadsområden. Kvar från varvstiden finns bland annat en 84 meter hög orange bockkran som utgör landmärke för hela Eriksberg.

Varvsepoken[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Eriksbergs varv

Eriksberg är ett historiskt industri- och varvsområde som tillhörde Eriksbergs Mekaniska Verkstads AB. En tidigare industri- och varvskoncern. Företaget bildades 1850 och ombildades till aktiebolag 1876. I samband med varvskrisen övertogs varvet av staten, och 1979 levererades det sista fartyget.

Konserter[redigera | redigera wikitext]

Innan man började bygga ny bostadsbebyggelse användes Eriksbergsområdet till stora konserter med världsartister under åren 1986-1990. Några superstjärnor var Michael Jackson 1988, U2 1987, Rolling Stones och Madonna 1990. Madonna hade sin Blond Ambition Tour här år 1990.

Eriksberg idag[redigera | redigera wikitext]

Området har idag förvandlats till ett stort och modernt bostadsområde, vilket gjordes i samband med omdaningen av Norra Älvstranden. Det är idag ett av Göteborgs mest attraktiva ställen att bo på och priserna har på senare år skjutit i höjden. Liknande projekt med bostäder i gamla hamnkvarter är Hammarby sjöstad i Stockholm och HafenCity i Hamburg. Kvar från varvsepoken är den stora bockkranen som utgör ett landmärke för området. Bland den bevarade historiska bebyggelsen finns också Juvelkvarnen och Eriksbergshallen.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Den moderna bebyggelsen utgörs främst av flerfamiljshus, uppförda under olika etapper av olika byggföretag. I området finns både hyreslägenheter och bostadsrätter.

Satsningar på yttermiljön[redigera | redigera wikitext]

Skulptur på Eriksbergsbryggan.

Det går att promenera utefter vattnet från Lindholmen, via Sannegårdshamnen, Eriksbergstorget, Eriksbergsdockan till Färjenäs. Det finns flera skulpturer och statyer.

Spännande kvällsbelysning som ändrar färg finns vid den gamla rampen/slipen och på stenväggen mot platån. Eriksbergs bockkran är också upplyst. Ljussättningen av kranen och dockan intill tilldelades år 2010 Award of Excellence av International Association of Lighting Designers.[3]

Marint[redigera | redigera wikitext]

1997 var Eriksbergsbryggan hamn för The Cutty Sark Tall Ships' Races i Göteborg.

Projektet med att bygga en ny ostindiefarare ägde rum på Eriksberg från 1995. Ostindiefararen Götheborg sjösattes 2003 och vinterförvaras vid en av pirerna.

Den kristna segelbåten Elida vars budskap är "Sailing for Jesus" ligger ofta vid Eriksbergsbryggan.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Nya bostadskvarter i Eriksberg, Göteborg.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Till Eriksberg går färjan Älvsnabben från Lilla Bommen i centrala Göteborg. Biljetterna och priserna är de samma som på spårvagnar och bussar i Göteborg. Det går även buss till Eriksberg.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förändringar av bas- och primärområdesindelningen 2012-01-01”. Göteborgs stad. http://www4.goteborg.se/prod/G-info/statistik.nsf. Läst 19 februari 2012. 
  2. ^ Göteborgs stad: Göteborgsbladet 2014. Läst 2014-08-01.
  3. ^ ”Eriksbergskranen tilldelas ljusdesignens Oscar”. HSB bostadsrättsförening Malö. http://www.hsb.se/goteborg/malo/eriksbergskranen-tilldelas-ljusdesignens-oscar. Läst 15 augusti 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]