Europacupfinalen i fotboll 1975

Från Wikipedia
Europacupfinalen i fotboll 1975
Europacupen i fotboll 1974/1975
Datum28 maj 1975
ArenaParc des Princes
SpelortParis
DomareMichel Kitabdjian (Frankrike)
Publik48 374
1974
1976

Europacupfinalen i fotboll 1975 spelades på Parc des Princes, Paris, den 28 maj 1975 mellan engelska Leeds United och tyska Bayern München. Bayern München var i sin andra raka final (och vad som kom att bli den andra av tre vunna Europacup-finaler i följd) med ett lag som innehöll många erkänt skickliga spelare såsom Franz Beckenbauer, Gerd Müller och Uli Hoeneß. Samtliga hade varit tongivande i det tyska landslag som vunnit världsmästerskapen året innan och laget var följaktligen stora favoriter till att vinna finalen.

För Leeds United, som det andra engelska lag att nå finalen efter Manchester United 1968, var matchen höjdpunkten på de Gyllene Åren för laget som byggts upp av dess förre manager Don Revie och som dominerat engelsk fotboll under en 10-årsperiod. Det ytterst erfarna, men nu till åren komna, spelarna i laget hade enbart mäktat med en nionde plats i ligan under säsongen. Den här finalen skulle komma att bli klubbens sista framträdande i en större final fram till ligacupfinalen 1996.

Tyvärr kom spelet lite i skymundan då matchen främst blev ihågkommen på grund av de många kontroversiella domsluten och publikupploppet som följd.

Matchsummering[redigera | redigera wikitext]

Tvärtemot förhandstipsen var det Leeds som började matchen bäst och dominerade spelet medan Bayern spelade en försiktig defensiv. Bayern vann med 2–0 efter två kontringar sent i andra halvlek men under kontroversiella omständigheter med flera tveksamma domslut av den franske domaren Michel Kitabdjian.[1][2][3]

Kitabdjian och Match Fixing[redigera | redigera wikitext]

Matchen är än i dag ytterst omdiskuterad och kontroversiell. Den slutade i publikuppror efter en serie av kontroversiella domslut av den franske domaren Michel Kitabdjian, de mest uppmärksammade är när han i andra halvleken vid ställningen 0-0 dömde bort ett till synes helt regelrätt mål av Peter Lorimer samt underlät att döma straff för Leeds vid två andra tillfällen.[4] Kitabdjian kom senare att bli avstängd från att döma på grund anklagelser om uppgjorda matcher i samband med andra turneringar.[5]

Publikupproret hade till följd att Leeds blev avstängt från allt europacupspel under 4 års tid (senare reducerat till 2 år efter överklagan)[6]. Straffet trädde aldrig i kraft i och med att Leeds nedgång i prestation började under den här period och laget därmed inte kvalificerade sig till spel i de europeiska cuperna före säsongen 1991/92. Under matchen drabbades Bayerns landslagsspelare (och nuvarande klubbpresidenten) Uli Hoeneß av en allvarlig knäskada i den 42:a minuten som slutligen gjorde att han blev tvungen att sluta som spelare vid 27 års ålder.

Efterspel[redigera | redigera wikitext]

Trots att det är länge sedan så hålls minnet av den kontroversiella finalen kvar bland Leeds supportrar genom att de i halvtidspaus sjunger ramsan ”Vi är mästarna, mästarna av Europa” (We are the Champions, Champions of Europe). Ramsan genomsyras av bitterheten och känslan av att allt inte gick rätt till under Europacup-finalen 1975 utan att de blev bestulna på segern.

Bayern kom att etablera sig som en av Europas verkliga toppklubbar genom att även vinna 1976 års final och därmed vinna tre år i rad, deras fjärde titel skulle dock dröja ända tills 2001.

Detta var det andra framträdandet av ett engelskt lag i Europacup-finalen men kom att bana väg för en dominans av engelska ligaklubbar som vinnare av Europacupen genom Liverpool (1977, 1978, 1981 och 1984, Aston Villa (1982) och Nottingham Forest (1979 och 1980). Våldet och den långa avstängningen av Leeds skulle dock förebåda de tragiska händelserna i samband med finalen på Heysel Stadium 10 år senare.

Match fakta[redigera | redigera wikitext]

28 maj 1975 Bayern München Tyskland 2 – 0 England Leeds United Parc des Princes, Paris
Roth Mål 71′
Müller Mål 81′
(0 – 0)
Publik: 48 374
Domare: Michel Kitabdjian (France)
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Bayern München
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Lagfärger
Leeds United
BAYERN MÜNCHEN:
MV 1 Tyskland Sepp Maier
HB 2 Sverige Björn Andersson Utbytt efter 4 minuter 4′
VB 3 Tyskland Bernd Dürnberger
CH 4 Tyskland Hans-Georg Schwarzenbeck Gult kort
CH 5 Tyskland Franz Beckenbauer
MF 6 Tyskland Franz Roth
FW 7 Sverige Conny Torstensson
MF 8 Tyskland Rainer Zobel
FW 9 Tyskland Gerd Müller
FW 10 Tyskland Uli Hoeneß Utbytt efter 42 minuter 42′
MF 11 Tyskland Jupp Kapellmann
Avbytare:
DF 12 Tyskland
MV 13 Tyskland Hugo Robl
MF 14 Tyskland Sepp Weiss Inbytt efter 4 minuter 4′
MF 15 Tyskland Klaus Wunder Inbytt efter 42 minuter 42′
FW 16 Tyskland Karl-Heinz Rummenigge
Manager:
Tyskland Dettmar Cramer
LEEDS UNITED:
MV 1 Skottland David Stewart
HB 2 England Paul Reaney Gult kort
VB 3 Skottland Frank Gray
MF 4 Skottland Billy Bremner
CH 5 England Paul Madeley
CH 6 England Norman Hunter Gult kort
MF 7 Skottland Peter Lorimer
FW 8 England Allan Clarke
FW 9 Skottland Joe Jordan
MF 10 Irland John Giles
MF 11 Wales Terry Yorath Utbytt efter 80 minuter 80′
Avbytare:
MV 12 Wales Glan Letheren
VB 13 England Trevor Cherry
CH 14 England Peter Hampton
MF 15 Skottland Eddie Gray Inbytt efter 80 minuter 80′
FW 16 England Duncan McKenzie
Manager:
England Jimmy Armfield

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 1975 European Cup Final, 28 augusti 2010.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]