Fisknät

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fiskare med fisknät i Bangladesh
historisk tillverkning av nät
Glasflöte

Fisknät är ett fiskeredskap. Fisknäten kan delas in i sättgarn och drivgarn enligt huruvida de är förankrade eller får driva fritt. Drivgarnens överteln ligger vid vattenytan medan sättgarns underteln i allmänhet ligger på botten.

Vid bedrivande av bottenfiske från båt eller fartyg med nät, sätts näten ut för att sjunka ned till botten med hjälp av sänken längs nätets (underteln) samt hålls rättuppstående av flöten i övre delen, nätets överteln. Sjövägsreglerna reglerar hur näten skall märkas, med bojar, flaggor och ljus. I skyddade vatten används ofta enklare märken, så som plastflaskor eller styroxbitar, som dock är svåra att upptäcka från båtar och fartyg, i synnerhet om natten.

De äldre fisknäten var tillverkade av spunnet bomullsgarn med flera material. De moderna näten är av konstfiber, till exempel nylon. De moderna garnen är till viss del ett miljöproblem, förlorade garn i havet kan fiska under lång tid då de inte bryts ned. Sådana nät kallas ibland spöknät.

Beroende på vilken sorts fiskstorlek man vill fånga, använder man nät med olika stora maskor som mäts i millimeter, ett äldre mått var 6 varvsnät eller 12 varvsnät. Små fiskar simmar igenom de stora maskorna medan större fiskar kan fastna i de stora maskorna och vice versa. Om alltför stora fiskar till exempel gäddor eller andra större levande vattendjur fastnar i nätet, kan nätet trasas sönder. Även vattendjur eller sjöfåglar som dyker efter föda, kan fastna i nät och drunkna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]