Lin (växt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lin
Linum usitatissimum - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-088.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Malpigiaordningen
Malpighiales
Familj Linväxter
Linaceae
Släkte Lin
Linum
Art Lin
L. usitatissimum
Vetenskapligt namn
§ Linum usitatissimum
Auktor L., 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Lin (Linum usitatissimum) är en jordbruksgröda som kan odlas för två olika ändamål; dels som en oljeväxt för framställning av frön för pressning av den värdefulla linoljan – och dels som en spånadsväxt som efter rötning används för att tillverka det lingarn som används för att väva linnetyg. Torkade linstrån är populära att använda som eterneller. Carl von Linné gav linet dess namn Linum usitatissium vilket betyder "det allra mest användbara" eller "det högst nyttiga linet".

Det finns också prydnadslin. Lin är Hälsinglands landskapsblomma.

Teknisk användning[redigera | redigera wikitext]

Ospunnet lin har sedan länge och alltjämt använts inom rörmokeri som tätning av gängade rörförband. Linets fuktupptagande förmåga och egenskapen att därvid svälla är värdefulla egenskaper, som saknas vid det nutida alternativet gängtejp av teflon. Tätverkan hos linet har traditionellt förstärkts genom indränkning med linolja. På senare tid har diverse syntetiska pastor tagits fram som alternativ till linolja som tätningsförstärkning. Vid rörläggning har lintätning den ytterligare fördelen att det är tillåtligt att vid sammangängning backa något, om man råkat skruva för långt. Det medger inte teflontätning, utan där måste skruvandet avbrytas i exakt rätt tidpunkt, om förbandet skall bli pålitligt tätt. Till yttermera visso är lin betydligt billigare än gängtejp för motsvarande arbete. Av lin görs även byggnadsisolering.

Lin är ett naturmaterial, som inte har någon som helst skadlig miljöpåverkan. För teflon däremot, finns det vissa betänkligheter genom att detta ämne vid brand kan avge giftiga ångor. I radioaktiv miljö kan teflonets egenskaper påverkas negativt. Uppgift saknas om hur lin klarar sig i sådan miljö.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]