Fornkyrkoslaviska

Från Wikipedia
Version från den 21 juni 2017 kl. 08.15 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta2))
Fornkyrkoslaviska
Fornslaviska, gammalmakedonska
ⰔⰎⰑⰂⰡⰐⰠⰔⰍⰟ ⰧⰈⰟⰊⰍⰟ
словѣ́ньскъ ѩꙁꙑ́къ
slověnĭskŭ językŭ
RegionCentraleuropa
Östeuropa
Sydöstra Europa
SpråkfamiljIndoeuropeiska
Glagolitiska alfabetet,
Kyrilliska alfabetet
Språkkoder
ISO 639‐1cu
ISO 639‐2chu
ISO 639‐3chu

Fornkyrkoslaviska, fornslaviska eller gammalmakedonska [1][2][3][4] (ISO 639 alpha-3, chu) var det första slaviska skriftspråket och skrevs med det glagolitiska alfabetet. Det utvecklades från den sydslaviska makedonska dialekten i och omkring nuvarande Thessaloniki i Makedonien av missionärerna Kyrillos och Methodios800-talet. De använde det för att översätta Bibeln och andra texter från koine och för en del av sina egna skrifter. Fornkyrkoslaviskan spelade en stor roll i de slaviska språkens historia och utvecklades till kyrkslaviska, som fortfarande används som liturgiskt språk av vissa slaviska ortodoxa kyrkor.

Namnet på detta slaviska språk (ѩзъıкъ словѣньскъıи) är föremål för debatt eftersom flera bulgariska intellektuella, som inte erkänner den makedoniska nationen, vill benämna språket som bulgariskt (fornbulgariska), vilket inte kan godtas som adekvat eftersom slaverna i Makedonien talade detta språk på 800-talet medan protobulgarerna som då härskade över Makedonien inte var av indoeuropeiskt ursprung. Bulgarerna assimilerade detta språk från de slavisktalande makedonierna[5][6].

Referenser

  1. ^ Betydelser av staromakedonski
  2. ^ R. E. Asher, J. M. Y. Simpson. The Encyclopedia of Language and Linguistics, pg. 429
  3. ^ Dmitrij Cizevskij. Comparative History of Slavic Literatures, pg. 26
  4. ^ Benjamin W. Fortson. Indo-European Language and Culture: An Introduction, pg. 374
  5. ^ Slavs, Bulgars and Magyars, MacroHistory Arkiverad 18 april 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  6. ^ Euroatlas år 800

Externa länkar