Fosfat

Från Wikipedia
Version från den 29 november 2017 kl. 21.15 av 78.69.155.161 (Diskussion) (Meningsbyggnad ändrad i inledning. Faktakorrigering; ATP och DNA är inte fosfat, men fosfat finns i ATP och DNA.)

Fosfater är salter och estrar av fosforsyra. Fosfater förekommer rikligt i olika mineral och har stor användning inom industri, jordbruk och livsmedelstillverkning samt i ATP och DNA. Fosfater används även som avhärdare i vissa tvättmedel. Ett exempel på en fosfat är kalciumfosfat. Fosfatjonen betecknas PO. Marocko är det land i världen som har störst export av fosfat.

I vattenlösning finns fosfat i fyra former. I starkt basisk miljö (högt pH) är fosfatjonen (PO) vanligast, men i svagt basisk miljö är vätefosfatjonen (HPO) vanligast. I svagt sur lösning är divätefosfatjonen (H2PO4) mest framträdande. I starkt sura lösningar, med lågt pH, är vattenlöst fosforsyra (H3PO4) den huvudsakliga formen. De olika formerna av fosfat har, främst inom biokemi, samlingsbeteckningen oorganiskt fosfat eller Pi.

Fosfatgrupp

Fil:Phosphate Group.PNG
Fosfatgruppens kemiska struktur i organiska föreningar

Fosfatgruppen är en vanlig funktionell grupp inom organisk kemi och finns bland annat som adenosinfosfater (AMP, ADP och ATP) och i DNA och RNA. Den kan friges genom hydrolys av ATP eller ADP till pyrofosfat (P2O74−, förkortat PPi inom biokemi) respektive oorganiskt fosfat. Fosfoanhydridbindningarna i ATP och ADP och andra nukleosida di- och trifosfater innehåller höga mängder energi som ger dem deras viktiga roll i alla levande organismer.

Se även