Fosforsyra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fosforsyra
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namn Ortofosforsyra eller Fosfor(V)syra
Kemisk formel H3PO4
Molmassa 98,00 g/mol
Utseende Färglösa kristaller
Flytande (>42 °C)
CAS-nummer 7664-38-2
SMILES OP(=O)(O)O
Egenskaper
Densitet 1,685 g/ml (flytande) g/cm³
Löslighet (vatten) 5480 g/l
Smältpunkt 42,35 = 21 (85%) °C
Kokpunkt 158 °C
Faror
Huvudfara
NFPA 704

NFPA 704.svg

0
2
0
COR
LD50 1530 mg/kg (oralt)
SI-enheter & STP används om ej annat angivits
Fosforsyra 85%

Fosforsyra, ortofosforsyra, är en medelstark syra med kemisk formel H3PO4. Den centrala atomen är fosfor. Fosforsyrans salter och estrar kallas fosfater.

I rent tillstånd är fosforsyra ett färglöst, hårt, kristallint ämne med smältpunkt 42,35 °C. (och 21,1 grader vid 85 viktprocent) http://www.potashcorp.com/media/PCS_phos_acid_manual.pdf

Användning[redigera | redigera wikitext]

Fosforsyra ingår som surhetsreglerande medel i de flesta coladrycker samt i Trocadero (i de flesta andra läskedrycker används citronsyra i stället). Inom livsmedelsindustrin betecknas det med E-nummer E 338 och används som ett antioxidationsmedel.

Fosforsyra används också för att lösa upp rost, för fosfatering av stål och rengöring av tandytan innan applicering av lagning. Vidare används fosforsyra som avkalkningsmedel [1].

Biokemi[redigera | redigera wikitext]

Exempel på fosfolipid. Fosfolipider är fosfatestrar av glycerol (svart). De är estrar med två molekyler fettsyra (grön och blå) och en molekyl fosforsyra (röd). Fosforsyran har dessutom bildat ester med ytterligare en alkoholgrupp (vänstra C-delen av det lila) som oftast också innehåller en aminogrupp (N-delen av det lila).

Fosforsyra är viktig inom biokemin, eftersom den är en av grundkomponenterna i fosfolipider i kroppen. Fosfolipiderna är viktiga för uppbyggnaden av cellmembranen, och dess struktur framgår av exemplet i bilden. Fosfolipider är fosfatestrar av glycerol. De är estrar med två molekyler fettsyra och en molekyl fosforsyra. Fosforsyran har dessutom bildat ester med ytterligare en alkoholgrupp som oftast också innehåller en aminogrupp.

Meta-fosforsyra[redigera | redigera wikitext]

Meta-fosforsyra, (HPO3)n, utgörs av en hård, färglös massa som bildas genom förlust av en molekyl vatten ur fosforsyra vid långvarig upphettning. Salt av meta-fosforsyra kallas metafosfat. [2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kemikalieinspektionen
  2. ^ Bra Böckers lexikon, 1977