Frankoliner

Från Wikipedia
Frankoliner
Gulstrupig frankolin (Pternistis leucoscepus)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHönsfåglar
Galliformes
FamiljFälthöns
Phasianidae
SläkteFrankoliner
Francolinus
Vetenskapligt namn
§ Francolinus
AuktorStephens, 1819
Arter
Över 40, se text

Frankoliner (Francolinus) är ett släkte med fälthöns (Phasianidae) som lever i gamla världen. De är markbundna men inte flygoförmögna och lever av insekter, växter och frön. Merparten av arterna har en nedåtböjd övre näbbhalva, stjärt med 14 fjädrar och många arters hanar har sporrartarsen.[1] Av de idag förekommande 41 arterna lever 36 endast i Afrika.

Utbredning

Tolv av gruppens afrikanska arter återfinns på den sydafrikanska subkontinenten och av dessa återfinns sju i Namibia. Av dessa är sex endemiska för subkontinenten och tre av dessa för Namibia: (Hartlaubs-, Rödnäbbad- och Cunenefrankolin. Kapfrankolinen (F. capensis) är endemisk för Kapprovinsen i Sydafrika och med en marginell utbredning i södra Namibia.

Taxonomi

Gruppen frankoliner har taxonomiskt behandlats olika och dess taxonomiska status är fortfarande under diskussion. Vissa taxonomer delar upp gruppen i de fyra släktena Francolinus, Peliperdix, Scleroptila och Pternistis. I Clements Checklist version nov. 2008 behandlas frankolinerna som ett enda släkte.[2]

Arter

I taxonomisk ordning enligt Clements Checklist version nov. 2008.

Fossil

En frankolin Francolinus capeki, har beskrivits utifrån fossila lämningar från sen pliocen funna i Ungern. De två hönsfågelfossilen "Francolinus" minor och "F." subfrancolinus placeras numera i släktet Palaeocryptonyx.

Externa länkar

Noter

  1. ^ B P Hall (1963) The Francolins, a study in speciation., Bulletin of the British Museum, vol.10, nr.2, sid:105-204 Scan
  2. ^ Clements Checklist version nov. 2008 (exceldokument), <www.birds.cornell.edu>, läst 2008-02-15