Frygisk mössa

Från Wikipedia
Version från den 22 december 2017 kl. 06.19 av Paracel63 (Diskussion | Bidrag) (barretina)
Frygisk mössa från antiken.
Franska revolutionens kvinnor.
Marianne: symbol för den franska republiken.

Frygisk mössa, frihetsmössa eller jakobinmössa,[1] är en mjuk, kägelformig toppmössa med framåt nedhängande topp och öronlappar, som under antiken begagnades av grekerna i Mindre Asien och ibland förekommer på antika konstverk.

Ursprung

Mössan antas ha sitt ursprung i Frygien, och den har även under modern tid förekommit bland neapolitanska sjömän. Av samma form var också den frygiska hjälmen.[2] Frigivna slavar i antikens Rom bar frygiska mössor för att visa sin frihet. Därifrån härleddes den som symbol för frihet under upplysningstiden.

Under franska revolutionen

Den återföddes under den franska revolutionen som en allmänt brukad spetsig huvudbonad av rödfärgat ylle, prydd med en stor trefärgad kokard. Den franska benämningen är ofta bonnet rouge ("röd mössa").[3] Enligt traditionen kom den på modet i Paris 1792 då de lössläppta galärslavarna, vilka förut tjänat i regementet Lullin de Châteauvieux men på grund av myteri dömts till galärerna, återvände. Den blev en frihetssymbol för de radikalaste revolutionsmännen, som uppträdde i denna mössa vid politiska folkmöten och på klubbarna. Vid upploppet i Paris den 20 juni 1792 tvingades Ludvig XVI att sätta på sig en frihetsmössa, och även kvinnor använde den. För övrigt förekom frihetsmössan på offentliga handlingar, i stämplar, sigill och så vidare.

Maximilien Robespierre, Danton, Saint-Just med flera av de ledande revolutionärerna tog den dock aldrig på sig, och Robespierre rentav fördömde dess användning. Efter Thermidorkrisen (1794) kom den alltmer ur bruk, och senare försök att få den på modet igen misslyckades.

I modern symbolik

En frygisk mössa förekommer bland annat på:

Se även

Referenser

  1. ^ Frygisk mössa i Svenska Akademiens ordbok
  2. ^ Frygisk hjälm i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1908)
  3. ^ "bonnet rouge". NE.se. Läst 18 maj 2013.
  4. ^ Kruse, Hajo (2011-11-27): "l'histoire : les Jacobins". Arkiverad 6 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine. Arte.fr. Läst 18 maj 2013. (franska)

Externa länkar