Halle Berry

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Halle Berry
Halle Berry på Golden Globe-galan 2013.
Halle Berry på Golden Globe-galan 2013.
Född Halle Maria Berry
14 augusti 1966 (48 år)
Cleveland, Ohio, USA
Aktiva år 1989–
Make David Justice (1992–1997)
Eric Benét (2001–2005)
Olivier Martinez (2013-)
Partner Gabriel Aubry (2005–2010)
Betydande roller
Leticia Musgrove i Monster's Ball
Storm i X-Men-filmerna
Jinx Johnson i Die Another Day
Catwoman i Catwoman
IMDb
Halle Berry 2004

Halle Maria Berry, född 14 augusti 1966 i Cleveland, Ohio, är en amerikansk skådespelare och fotomodell.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Halle Berry hade en mödosam väg till framgång. Som dotter till en vit, brittiskfödd mamma och en afrikanskfödd pappa, som ofta enligt biografier om henne sägs ha satt skräck i familjen och sedan övergav familjen i hennes tidiga barndom, blev hon ofta utsatt för mobbning och rasism från såväl vita som svarta under sin uppväxt i Cleveland, Ohio. Då hon bestämde sig för att bli skådespelerska fick hon resa ut och klara sig helt på egen hand utan hjälp hemifrån, vilket ledde till en ansträngd levnadssituation och hård arbetspress. Detta gjorde att hon 1989 kollapsade, och det konstaterades att hon drabbats av diabetes.

Hon lyckades få roller i några TV-serier och mindre långfilmer efterhand, gjorde en liten men uppmärksammad roll som knarkare i Spike Lees Jungle Fever (1991), medverkade i Familjen Flinta, spelade mot Jessica Lange i vårdnadsdramat Losing Isaiah (1995) och mot Warren Beatty i dennes politiska satir Bulworth (1998), innan hon 1999 efter många års kamp lyckades få genomföra sitt hjärteprojekt, en mini-serie för TV om skådespelerskan och sångerskan Doroty Dandridge (1922-1965), den första svarta kvinna att bli nominerad till en Oscar som "Bästa kvinnliga skådespelare" 1955. För den framgången vann hon en Emmy som "Bästa kvinnliga skådespelare" bland annat.

Nästan ett halvsekel senare, 2002, blev Berry själv historisk som den första svarta kvinna att vinna en Oscar för sin roll i dramat Monster's Ball (från 2001), och hennes känslosamma tacktal blev mycket uppmärksammat. Hon tyckte också det var intressant att både Dandridge och hon var födda på samma sjukhus i Cleveland. År 2005 blev hon tilldelad det mindre smickrande Razzie Award i USA som "Sämsta skådespelare" för rollen som Catwoman (2004), men som en av få pristagare kom hon verkligen personligen och mottog priset och gjorde en parodi på sitt Oscarstal.

Berry menar att det är viktigt för henne att kunna varva stora, påkostade filmproduktioner som till exempel serien av X-men-filmer och James Bond-filmen Die Another Day (2002) - med rollen som Giacinta "Jinx" Johnson blev hon den första Oscar-vinnare att också ta en roll som Bondbrud[1] - med mindre, men mer konstnärligt och innehållsmässigt angelägna filmer. Hon säger sig vilja arbeta för att stärka färgades möjligheter att få arbeta och nå ut med projekt i Hollywood. 2007 spelade hon huvudrollen i danska Susanne Biers Hollywood-film Things We Lost in the Fire.

Som fotomodell har hon i många år varit knuten till kosmetikaföretaget Revlon.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Berry har haft ett antal stormiga relationer genom åren. Hon var gift med basebollspelaren David Justice 1992–1997 och med sångaren Eric Benét 2001–2005. I mars 2008 fick Berry och den kanadensiske fotomodellen Gabriel Aubry dottern Nahla Ariela under sin relation, som inleddes 2005 och varade till 2010. Sommaren 2013 gifte hon sig med den franske skådespelaren Olivier Martinez i Frankrike och fick med honom sonen Maceo hösten 2013[2]. Då Martinez önskade att familjen skulle flytta till Frankrike utbröt en vårdnadstvist med Aubry, som ville ha dottern på närmare håll och Aubry och Martinez råkade i uppmärksammat våldsamt handgemäng i Berrys trädgård[3]. I en tidigare komplicerad relation med en annan känd amerikansk filmstjärna (namnet officiellt hemlighållet av Berry) förlorade hon i princip hörseln på ena örat efter ett slag mot huvudet.[4]

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Berry becomes Bond golden girl Tom Brook, bbc.co.uk, 18 november 2002
  2. ^ Nyhetspressen, om Berrys barn
  3. ^ Aftonbladet 23 november 2012, "Kaosartat slagsmål mellan Halle Berrys fästman och ex"
  4. ^ People Magazine, 20 oktober 2003, "Enough is enough"

Litteraturkällor[redigera | redigera wikitext]

  • Introducing Halle Berry, av Christopher John Farley, Pocket Books, 2002 (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]