Henrik Benedict Stuart

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Målning av Anton Raphael Mengs (1756)

Henrik Benedict Stuart;på engelska Henry Benedict Maria Clement Stuart; även kardinalen av York. Född 6 mars 1725 i Rom, död 13 juli 1807 i Frascati; skotsk tronpretendent. Han var son till Jakob Edvard Stuart och Maria Klementina Sobieska och sonson till Jakob II av England och VII av Skottland samt sondotterson till Polens siste krigarkung Jan III Sobieski.

Hans pretentioner på den skotska tronen understöddes av de så kallade jakobiterna.

Kort efter födelsen fick han av sin far titeln hertig av York. Han vistades i Frankrike under sin äldre broder Karls invasionsförsök i Skottland 1745-46 och förde nominellt befälet över de franska trupper i Dunkerque, som var avsedda att i händelse av framgång för Karl samverka med denne i England. Efter resningens misslyckande återvände han till Rom och utnämndes juli 1747 av påven Benedictus XIV till kardinal (han kallades sedermera kardinalen av York), prästvigdes 1748, blev 1761 biskop av Frascati och 1767 Den heliga stolens vicekansler.

Henrik blev med tiden en av sin tids rikaste kyrkofurstar eftersom han fick flera inkomstbringande andliga ämbeten i Frankrike, Spanien och Latinamerika. Vid faderns död 1766 lyckades han dock inte förmå påven Klemens XIII att erkänna brodern som legitim konung över Storbritannien. När brodern dog hävdade han sin arvsrätt till tronen och kallade sig Henrik IX.

1798 flydde han undan franska trupper till Sicilien och 1799-1800 visades han sjuk och fattig i Venedig. Han fick då en årlig pension av sin släkting Georg III på 4000 pund sterling. 1800 återvände han till Rom och blev tre år senare som den äldste i kardinalskollegiet biskop av Ostia och Velletri.

På hans gravurna i Petruskyrkan står "Henricus IX" och påven Pius VII lät resa ett monument över de tre sista Stuartarna utfört av skulptören Canova.

Henrik Benedict var den siste medlemmen av den kungliga Stuartska ätten och hans krav på Storbritanniens tron som jakobitisk pretendent fördes över till den avlägsne släktingen Carlo Emanuele IV av Sardinien, i egenskap av ättling till Karl I av England och Skottland.


Företrädare:
Karl III
Jakobitisk tronpretendent
17881807
Efterträdare:
Karl IV