Hussyrsa

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 10.12 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 22 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q27711Wikidata)
Hussyrsa
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningRätvingar
Orthoptera
UnderordningLånghornsrätvingar
Enisfera
FamiljSyrsor
Gryllidae
SläkteAcheta
ArtHussyrsa
A. domesticus
Vetenskapligt namn
§ Acheta domesticus
AuktorLinné, 1758
Synonymer
  • Acheta domestica
Hitta fler artiklar om djur med
Hussyrsa som spelar

Hussyrsa (Acheta domesticus) är en art i insektsordningen hopprätvingar som tillhör familjen syrsor.

Hussyrsan har en kroppslängd på 16 till 20 millimeter, långa antenner och kraftiga ben. Flygvingarna är välutvecklade, men den flyger i regel inte så ofta och vanligen bara vid gynnsamma temperaturer. Grundfärgen på kroppen är gulbrunaktig och på huvudet och halsskölden finns svarta teckningar. Till levnadssättet är den en omnivor som främst är aktiv på natten. Hanen stridulerar, det vill säga spelar, för att locka till sig honor. Sången anses ofta påminna om ett svagt småfågelskvittrande.

Ursprungligen härstammar hussyrsan troligen från Nordafrika och Främre Asien, men med människans hjälp har den med tiden spridit sig till många andra delar av världen. Till Europa kom den under antiken. På 1500-talet omskrivs den i tysk naturhistoria. Man känner inte till när den kom till Sverige, men arten förekom så långt upp som i Norrland redan på Carl von Linnés tid. På så nordliga breddgrader som i Sverige förekommer dock arten vanligen inomhus eller i avfallshögar, då den inte är anpassad för att klara kyla.

Referenser

  • Sandhall, Åke & Ander, Kjell. Gräshoppor, syrsor och deras släktingar: Naturguide i färg om rätvingarnas utseende, utveckling, levnadssätt och beteenden, Interpublishing AB, 1978. ISBN 91-534-0464-5.

Externa länkar