Jaltakonferensen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Segrarna i andra världskriget, Churchill, Roosevelt och Stalin vid toppmötet i Jalta 1945

Jaltakonferensen, politiskt toppmöte mellan de allierade under andra världskriget, hållen i Jalta på halvön Krim i dåvarande Sovjetunionen den 4-11 februari 1945. USA, Storbritannien och Sovjetunionen representerades av Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill och Josef Stalin.

I de europeiska länder som kom att hamna i den sovjetiska intressesfären ses Jaltakonferensen som ett svek från de allierades sida.

Mötet fattade beslut att demokratiska val skulle hållas i Tyskland och de befriade länderna i Centraleuropa efter kriget. De sovjetunderstödda regeringarna i Polen och Jugoslavien skulle ombildas med större demokratiskt stöd. Sovjetunionen lovade i en hemlig överenskommelse att tre månader efter Tysklands kapitulation gå i krig mot Japan. Tyskland skulle efter segern delas i fyra ockupationszoner och avkrävas skadestånd, Polens östra gräns skulle följa Curzonlinjen. Polen skulle sedan kompenseras för de östliga landsförlusterna med delar av Tyskland (se Potsdamkonferensen).

Under mötet diskuterades också det framtida Förenta nationerna och vid mötet bestämdes att segerstaterna (Frankrike, Storbritannien, USA och Sovjetunionen) skulle få vetorätt i säkerhetsrådet. Samt att Ukraina och Vitryssland skulle få egna platser i generalförsamlingen. Organisationen skulle bildas i San Francisco.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]