Johnny Rzeznik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
John Rzeznik
Födelsenamn John Joseph Theodore Rzeznik
Född 5 december 1965 (49 år)
Bakgrund USA Buffalo, New York, USA
Instrument Sång, gitarr
År som aktiv 1986
Skivbolag Metal Blade Records
Warner Music
Warner Bros. Records
Artistsamarbeten Goo Goo Dolls
Webbplats GooGooDolls.com

John Joseph Theodore Rzeznik, född 5 december 1965 i Buffalo, New York, är en amerikansk låtskrivare, gitarrist och sångare, känd från rockbandet Goo Goo Dolls. I de flesta musiksammanhang kallas han för Johnny. Namnet är ursprungligen polskt betyder slaktare och skulle på polska uttalas zjeznik men uttalas på engelska reznik.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Barndom och tonår[redigera | redigera wikitext]

Han växte upp i Buffalo, New York i ett område där det bodde många polska arbetarklassfamiljer. Hans föräldrar, Edith och Joseph, var båda immigranter från Polen. Han gick i en katolsk skola där hans mamma undervisade. Pappan arbetade som brevbärare. John och hans mamma blev misshandlade av Johns pappa fram till faderns död 1980. Joseph dog av diabetes till följd av alkoholism då John var 14 år. John Rzeznik är yngst i en syskonskara på fem barn. Hans fyra systrar heter Phyllis, Fran, Glad och Kate.

Musikintresset startade med att han började spela dragspel vid tidig ålder. Rzeznik fick sin första gitarr av sin mamma när han var 12 år. Han fick också pengar till gitarrlektioner, men Rzeznik köpte öl för de pengarna i stället. Han och hans kompisar drack och spelade för varandra. Vid 16 års ålder hade Rzeznik börjat spela i ett punkband och var i stort sett aldrig hemma. Rzezniks mamma var under den här tiden väldigt deprimerad och ensam. När Rzeznik låg och sov på soffan en dag efter skolan (dit han sällan gick) vaknade han av konstiga ljud. Hans mamma låg på vardagsrumsgolvet och dog framför ögonen på honom. När Rzeznik fyllt 17 flyttade han till en egen lägenhet. Under flera år sov han alltid med TV:n på, eftersom han var rädd för att vara ensam. Han jobbade med att diska på en restaurang. I princip alla pengar han tjänade gick till alkohol, vilket gjorde hans depression ännu värre. Den 24 juni 1983 gick Rzeznik ut high school och jobbade som rörmokare en dag, men började i stället på Buffalo State College 1985. Han ville utbilda sig till socialarbetare, vilket han skrattar en del åt i efterhand.

Goo Goo Dolls bildas[redigera | redigera wikitext]

1986 mötte Rzeznik en 21-årig basist vid namn Robby Takac. Enligt Rzeznik var Takac den förste som såg hans musikaliska talang. I juni 1986 beslöt de sig för att starta ett band ihop. De kallade sig "Sex Maggots". Rzezniks nutida kommentar till detta I don't wanna talk about that... It was a stupid name, you know.. (Jag vill inte prata om det... Det var ett dumt namn, förstår du…) Någon vecka senare skulle de få en spelning på villkoret att de bytte namn. Det gjorde de också. De kallade sig nu The Goo Goo Dolls. De fick snart öppna i princip alla punkspelningar i Buffalo. Deras första trummis hette George Tutuska, men han byttes ganska snart ut mot deras nuvarande trummis, Mike Malinin. Från början var det Takac som sjöng lead, men nu för tiden är det Rzeznik som sjunger de flesta låtarna. Takac sjunger det han skriver och Rzeznik sjunger det han skriver.

I augusti 1986 delade de ut sin demo till olika skivbolag i New York. De som lyssnat på demon ringde antingen aldrig tillbaka, eller ringde och tyckte att de var värdelösa och borde ta instrumentlektioner. Detta inspirerade bara Rzeznik. Man, this guy hate us so much.. Somebody's gonna like us that much (Den killen hatar oss så mycket. Någon kommer att tycka om oss så mycket.) tänkte han, och de fortsatte spela och dela ut sin demo. När de delat ut sina demokassetter i ungefär fyra månader lönade det sig till slut. De blev signade av ett litet skivbolag som hette Mercenary Records.

1988 blev de skickade på sin första turné, men fick bara 5 dollar/dag. Rzeznik fick därför jobba kvar på en snabbmatsservering för att tjäna extra pengar. De kommande sex åren släpper Goo Goo Dolls fyra album (Goo Goo Dolls, Jed, Hold me up och Superstar Carwash.) Deras låtar spelades dock bara på studentradiostationer.

Genombrott[redigera | redigera wikitext]

1993 blev de signade av Warner Brothers Records och i mars 1995 släppte de albumet A Boy Named Goo. Låten Name från albumet blev en succé, sålde dubbelplatina och blev deras första stora genombrott. Men de fick också mycket dålig kritik från media, vilket ledde till att Rzeznik tvivlade på sig själv som låtskrivare och musiker, blev deprimerad och slutade skriva låtar nästan helt och hållet. Takac försökte motivera honom att fortsätta, men det var lönlöst under en tid framöver. Rzeznik sökte hjälp senare, men hade fortfarande svårt att skriva.

I januari 1998 ringde Rzezniks manager till honom. Han fick ett erbjudande om att skriva en låt till filmen Änglarnas stad Låten Iris (som också finns med på deras sjätte album Dizzy Up the Girl) blev deras största hit någonsin, sålde multi-platinum och Rzeznik fick tillbaka självförtroendet. Han beskriver Iris som The song sent to help me out (Sången som sändes till mig för att hjälpa mig). Efter detta fick han motivation att skriva fler låtar till deras kommande album och skrev bland annat Slide, Black Balloon och Broadway.

Låtskrivare och producent[redigera | redigera wikitext]

När Rzeznik skriver låtar jammar han oftast fram dem. Han sitter och spelar och sjunger lite vad han känner för. När detta resulterar i något han gillar fortsätter han till låten är färdig. Oftast börjar det med musiken, och senare blir texten till utifrån vad han känner och hur det låter. Rzeznik har också ägnat tid åt att producera musik åt olika artister. Han har bland annat skrivit låtar till Ryan Caberas debutalbum Take It All Away.

Filmmusik[redigera | redigera wikitext]

John Rzeznik har bland annat skrivit filmmusik till:

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Goo Goo Dolls

Samarbeten/Enskild diskografi[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”English Polish Dictionary”. http://www.dict.pl/plen?word=butcher&lang=EN. Läst 31 oktober 2007. 
  2. ^ Sången skrevs och framfördes av Rzeznik i filmen, , med framfördes av BBMak på soundtracket.