Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en svensk allmännyttig stiftelse som grundades 1917.

Stiftelsen instiftades genom en donation på 20 miljoner av Knut Agathon Wallenberg och dennes hustru Alice. Under de tre påföljande decennierna fortsatte paret att bygga upp stiftelsens kapital genom en serie ytterligare donationer. Stiftelsen är den största av Wallenbergstiftelserna. Den delar ut mycket stora bidrag till vetenskaplig verksamhet i Sverige. Knut Agathon Wallenberg var initiativtagare till bildandet av Handelshögskoleföreningen år 1906 och en av initiativtagarna till grundandet av Handelshögskolan i Stockholm år 1909, Sveriges första handelshögskola. I Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses stadgar står inskrivet att stiftelsen avsevärt ska bidra till den privata Handelshögskolans finansiering. Inför skolans 100-årsjubileum har stiftelsen gjort en större donation på cirka 200 miljoner kronor till skolan, vilken främst kommer att användas för omfattande utbyggnad och renovering av skolans huvudbyggnad på Sveavägen i Stockholm.

Stiftelsens förmögenhet uppgick år 2005 till 42 miljarder svenska kronor. Stiftelsen är den största aktieägaren i investmentbolaget Investor (år 2006: 18,6 % av kapitalet och 40,0 % av rösterna), Wallenbergsfärens maktbolag. Stiftelsen är vidare storägare i en del andra svenska företag, bland annat i Scandinavian Airlines moderbolag SAS AB (år 2006: 7,4 %).

Ordförande i stiftelsen var 2006 Peter Wallenberg och vice ordförande är Peter Wallenberg Jr. Av styrelsens totalt 10 ledamöter, återfinns ytterligare medlemmar ur familjen Wallenberg: Jacob Wallenberg, Marcus Wallenberg och Axel Wallenberg.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]