Kolloidalt silver

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Kolloidalt silver är silver i kolloidal, det vill säga mycket finfördelad form. Generellt kan dock sägas att "kolloidalt silver" inkluderar alla produkter med silver i någon koncentration, upplöst i destillerat vatten.

Kolloidalt silver har blivit populärt i hälsokostbranschen. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att silver skulle vara ett livsnödvändigt ämne för människor, eller att kolloidalt silver skulle kunna förebygga infektioner [1]. Det är ej tillåtet att sälja kosttillskott som innehåller silver[1]. Silver är en tungmetall som kan ge svåra konsekvenser för miljön och kan bland annat leda till antibiotikaresistens[2]. Om man tar silver för invärtes bruk, finns det en risk för sjukdomen argyri[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Kollodialt silver”. Livsmedelsverket. 2011-11-23. http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Kosttillskott/Kolloidalt-silver/. 
  2. ^ ”Silver - sjukvårdens nya miljöfara”. Miljölänk Skåne. 2011-09-01. http://www.miljo.skane.se/sv/d/pd101.htm. 
  3. ^ ”Angående eventuella risker med kolloidalt silver i kosttillskott”. Livsmedelsverket. 2007-11-27. http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Bilagor-till-nyheter/Angaende-eventuella-risker-med-kolloidalt-silver-i-kosttillskott/.