Kulla-Gulla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kulla-Gulla
Författare Martha Sandwall-Bergström
Land  Sverige
Genre Barn
Antal böcker 12
Litteraturportalen

Kulla-Gulla är en bokserie av Martha Sandwall-Bergström.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Böckerna utspelar sig i Sverige i början av 1900-talet och sträcker sig över föräldralösa Kulla-Gullas första tid i ett torp som fattighjon dit hon kommer som sjuåring, tills det att hon är i 20-årsåldern och ska gifta sig. Det finns även en bilderbok som handlar om Kulla-Gulla på barnhemmet.

Kulla-Gulla, som i böckerna ofta beskrivs som lillgammal, är mycket ärlig och beskyddande. Hon flyttas runt mellan olika fattiga torparfamiljer för att arbeta. De första böckerna i bokserien handlar om den tid då hon bor hos torparen Karlberg och hans barn Johannis, tvillingarna Ville och Vera, Adolf (även kallad Lada) och lillungen Sossatina, döpt till Sofia Katarina. Under tiden i torpet kommer hon i kontakt med "patron" på herrgården, som fängslas av hennes likhet med hans döda dotter. Han forskar i hennes historia och kommer fram till att hon verkligen är hans dotterdotter. Denna romantiska tillfällighet i kombination med flickans skönhet och rättrådighet har länge stämplat böckerna som förljugen verklighetsflykt. På senare år har man dock mer uppmärksammat att författarinnan med böckerna ger en realistisk bild av dåtida Sveriges fattigdom. Hon har även skrivit andra flickböcker med motiv från arbetarmiljö i Stockholm och Spanien.

Kulla-Gulla blir film[redigera | redigera wikitext]

Böckerna har filmatiserats två gånger. År 1956 gjordes den första inspelningen i regi av Håkan Bergström med Malou Fredén i titelrollen och bland annat Hugo Björne och Margaretha Bergström i övriga roller. Den andra gjordes 1986 i regi av Gustav Wiklund med bland andra Jarl Borssén och Jan Malmsjö i rollerna. Böckerna har även dramatiserats för radio.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Dessutom har Kulla-Gulla på barnhemmet utgivits, och kan läsas fristående, även om den också kan vara intressant bakgrundsläsning för den egentliga bokserien. Det finns också en bilderbok som heter Kulla-Gulla Lillpiga.

Ursprungligen kom Kulla-Gullaböckerna ut i 7 delar under åren 1945–1951. Dessa böcker delades senare upp i fler delar, vilket resulterade i de 11 delarna i listan ovan. År 1972 utkom dessutom Kulla-Gulla på Blomgården, som handlar om tiden före den första boken Kulla-Gulla (men efter Kulla-Gulla på barnhemmet).

2012 bildades ett Martha Sandwall-Bergströmsällskap som bland annat vill stimulera intresset för och förståelsen av Kulla-Gullaböckerna och Sandwall-Bergströms övriga författarskap.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Ulla Lundqvist: Kulla-Gulla i slukaråldern. 2000. (ISBN 91-29-64852-1)
  • Eva Söderberg: Askunge, madonna eller feminist? Kontextuella läsningar av Martha Sandwall-Bergströms Kulla-Gullasvit. Avhandling Umeå universitet, 2004 (ISBN 91-7305-727-4)