Kvalster

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kvalster
Trombidium holosericeum
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djurriket
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
(orankad) Kvalster
Acari
Vetenskapligt namn
§ Acari
Auktor Leach, 1817
Ordningar
Hitta fler artiklar om djur med

Kvalster (Acari) är en stor grupp av spindeldjur som återfinns över hela jordklotet. Det finns cirka 40 000 arter beskrivna, men antalet ännu ej beskrivna arter tros vara mångfaldigt fler. Många arter är parasiter. I kvalsterfamiljen finns till exempel fästingarna, skabb och or.

De kvalster som finns idag uppstod sannolikt för ungefär 20 miljoner år sedan och för ungefär 10 000 år sedan flyttade huskvalster in i våra bostäder.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Gruppens inplacering i det taxonomiska trädet är omdiskuterad. Kvalster betraktas omväxlande som en underklass, en överordning och en ordning. Det är dock inte ifrågasatt att kvalsterna tillhör spindeldjuren. Kvalster indelas i två huvudgrupper: höftkvalster (Anactinotrichida eller Parasitiformes) och lårkvalster (Actinotrichida eller Acariformes). Vilken rang i taxonomin dessa tilldelas beror på vad kvalster betraktas som, men vanligen som ordningar eller underordningar. Det är dock inte ens självsagt att höftkvalster och lårkvalster har ett gemensamt ursprung.

Dessa två grupper delas vidare upp i:

höftkvalster (Parasitiformes)
fästingar (Ixodida)
Holothyrida
Mesostigmata "rovkvalster"
lårkvalster (Acariformes)
Prostigmata
Astigmata
Hornkvalster

Miljöspecifika grupper[redigera | redigera wikitext]

Taxonomin kompliceras ytterligare av populära indelningar som tillkommit med tanke på djurens biotoper eller beteende.

Huskvalster[redigera | redigera wikitext]

Huskvalster, ofta kallade husdammskvalster eller sängkvalster, är ett antal familjer "lårkvalster" som Dermatophagoides och Euroglyphus. De är mikroskopiskt små, 0,1–0,3 mm. De saknar lungor och andas direkt genom huden. De kan inte dricka utan tar upp och avger vatten direkt genom huden och är helt beroende av omgivningens fukt för att kunna upprätthålla vattenbalansen. De saknar ögon och föredrar mörker.

Förrådskvalster[redigera | redigera wikitext]

Förrådskvalster är samlingsnamn för några andra familjer "lårkvalster", som företrädesvis förekommer där matvaror eller foder förvaras. Den viktigaste familjen är or.

Mjällkvalster[redigera | redigera wikitext]

Mjällkvalster (Cheyletiella yasguri) [1] är ett parasitkvalster som framför allt påträffas hos hund, katt och kanin. Hos hundar drabbar det främst valpar. Mjällkvalster kan även smitta människor.[2] Mjällkvalster har en 21 dagar lång livscykel, och överlever inte mer än 10 dagar utan värddjur.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mjällkvalster hos hund, djurskyddsportalen.
  2. ^ [1] apoteket
  3. ^ a b c Griffin, Craig E.; Miller, William H.; Scott, Danny W. (2001). Small Animal Dermatology (6th ed.). W.B. Saunders Company. ISBN 0-7216-7618-9.

Se även[redigera | redigera wikitext]