Lev Kamenev

Från Wikipedia
Lev Kamenev 1918.

Lev Borisovitj Kamenev (ryska: Лев Борисович Каменев), född Rozenfeld 18 juli (6 juli enl. g.s.) 1883 i Moskva, Ryssland, död 25 augusti 1936 i Moskva, Sovjetunionen, var en sovjetisk bolsjevikpolitiker av judisk härkomst. Han spelade under åren 1922-25 en viktig roll i det så kallade triumviratet tillsammans med Josef Stalin och Grigorij Zinovjev. Från 1926 tillhörde han oppositionen mot Stalin och avrättades som förment trotskist 1936. Kamenev var gift med Lev Trotskijs syster, Olga Kameneva.

Biografi

Ursprung och uppväxt

Lev Kamenev ("Den stenhårde") föddes den 18 juli 1883, var son lokföraren till Boris Rozenfeld, en man som övergått till kristendomen från judendomen. 1901 började Kamenev studera juridik i Moskva och blev samma år medlem av Rysslands socialdemokratiska arbetareparti. Han tillbringade även tid i Tblisi där han träffade Stalin. Efter en kortare tid i häkte 1902 gav han upp sina studier och blev "yrkesrevolutionär". Samma år reste han till Västeuropa där han träffade Lenin och andra revolutionärer. Han gifte sig med Olga Bronstein, Leo Trotskijs syster.

Tidiga politiska aktiviteter

1905 återvände Kamenev till Ryssland för att delta i den första ryska revolutionen. 1907 häktades han och tillbringade ett år i fängelse. Efter sitt frisläppande 1908 gick han under jorden och blev i Genève en av Lenins närmast medarbetare. Tillsammans med Lenin och Zinovjev bekämpade han de så kallade otsovisterna Aleksandr Bogdanov och Anatolij Lunatjarskij inom partiet.

1915 återvände han till Ryssland och Petrograd för att ge ut den halvlegala tidningen Pravda och för att leda den bolsjevikiska gruppen i duman. Efter första världskrigets utbrott greps han igen och förvisades till Sibirien där han träffade Stalin igen. Under rättegången mot dumafraktionen 1915 intog Kamenev en förrädisk hållning och avsvor sig partiets revolutionära antikrigspolitik.[1] Efter februarirevolutionen kunde han återvända till Petrograd.

Under oktoberrevolutionen

Den tredje april 1917 återvände Lenin till Ryssland och kritiserade Kamenev, som varit av åsikten att bolsjevikerna skulle stödja den provisoriska regeringen. Trots sin opposition mot Lenin valdes Kamenev in i bolsjevikernas centralkommitté. Han och Zinovjev röstade den 27 september / 10 oktober mot att genomföra det väpnade uppror som gått till historien som oktoberrevolutionen.

Medlem i bolsjevikernas regering

Lev Kamenev och Vladimir Lenin, c:a 1920.

Efter oktoberrevolutionens seger föreslog Kamenev en koalitionsregering som skulle omfatta alla socialistiskt inriktade partier. Under en kort period innehade han posten som ordförande i den Allryska centralexekutivkommittén och var därmed Rysslands statschef. Från 1917 till 1926 var han medlem av centralkommittén och från 1919 till 1926 medlem av politbyrån i Rysslands socialdemokratiska arbetareparti (bolsjevikerna). Han var ledare för exekutivkommittén för Moskvasovjeten och vice ordförande för Folkkommissariernas råd.

1922 understödde han Stalins val till den nyinstiftade posten som generalsekreterare för partiet. Kamenev, Stalin och Zinovjev bildade ett informellt block, känt som på svenska triumviratet eller mer sällan trojkan.

Nedgång

I maktkampen efter Lenins död 1924 stödde Kamenev Stalin i kampen mot Trotskij. Redan 1925 började han dock hamna i konflikt med Stalin, bland annat kring frågan om det vore möjligt att bygga socialismen i ett land. 1926 avlägsnades han från politbyrån och andra viktiga uppdrag. 1927 uteslöts han ur partiet. Han återinvaldes i partiet 1928 och fick den relativt underordnade posten som föreståndare för Institutet för världslitteratur. 1932 uteslöts han för andra gången ur partiet.

1936 blev han tillsamman med Zinovjev och andra dömd till döden i en skådeprocess, den så kallade första Moskvarättegången. Han avrättades samma år.

1988 rehabiliterades han i Sovjetunionen och blev postumt återupptagen i Sovjetunionens kommunistiska parti.

Referenser

Noter

  1. ^ Lenin, Socialismen och kriget, sid. 52.

Övriga källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.

Externa länkar