Livet är underbart (1946)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För Roberto Benignis film från 1997, se Livet är underbart (1997).
Livet är underbart
(It's a Wonderful Life)
Livet är underbart
Genre Drama
Familjefilm
Romantik
Regissör Frank Capra
Producent Frank Capra
Manus Frances Goodrich
Albert Hackett
Frank Capra
Skådespelare James Stewart
Donna Reed
Lionel Barrymore
Originalmusik Dimitri Tiomkin
Produktionsbolag Liberty Films
Premiär 1946
Speltid 130 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Livet är underbart (It's a Wonderful Life) är en amerikansk romantisk familje- och dramafilm från 1946 med James Stewart i huvudrollen. Den är regisserad av Frank Capra.

Handling[redigera | redigera wikitext]

När filmen tar sin början möter vi den inte fullt fullärda ängeln Clarence Odbody som får ett uppdrag som han måste klara av innan han blir en fullfjädrad ängel: han måste hjälpa George Bailey (spelad av James Stewart) en man som med sina drömmar om att hjälpa sin hemstad försakat sig själv. Han överväger nu självmord på självaste julafton för att han tror att alla skulle få det bättre utan honom.

Efter att ha fått se vad som hänt innan (och samtidigt visat tittarna vad som hänt innan) beger sig Clarence ner till jorden för att hjälpa. Han gör detta genom att transportera George Bailey till en alternativ verklighet där George själv aldrig existerat. Här märker George hur hemskt alla i hans närhet hade haft det om det inte varit för honom.

Bailey återvänder till den riktiga världen med förnyad livsgnista och märker att hela staden kommit ut för att rädda honom från de finansiella problemen han fann sig i. När detta är genomfört får Clarence till slut sina vingar.

Clarence lämnar även han en julklapp till George, en bok med inskriptionen; "Dear George: Remember no man is a failure who has friends. Thanks for the wings! Love Clarence." Och till tonerna av Auld Lang Syne lämnar vi George Bailey omgiven av familj och vänner. Han har nu insett att även om hans liv inte blev just så som han hade tänkt sig så är livet underbart.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen blev nominerad till fem Oscar (däribland bästa film, bästa regi, bästa manliga huvudroll), men fick ett svalare mottagande hos allmänheten. Tack vare att filmens upphovsrätt inte förnyades 1974 (och att den därmed blev gratis för vem som helst att visa) blev den en klassiker på amerikansk tv i jultider.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Filmen har inspirerat flera verk. Bland annat:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Avsnitt 61 på www.ninjaturtles.com”. Mirage Studios. 29 december 2009. http://www.ninjaturtles.com/cartoon/guide/cart061.htm.