Management

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Management, företagsledning, inom både den privata och den offentliga sektorn. Direktöversatt betyder det närmast hantering.

I akademiskt avseende är management tvärvetenskapligt och förknippas bland annat med byråkrati, PR, kunskapsutveckling, företagsstrategier, produktutveckling, kapital, kvalitetssäkring, och personalfrågor. Många termer är inlånade från engelska språket, till exempel outsourcing, benchmarking, portfolio, frilans och gruppdynamik. Sveriges ledande akademiska utbildningar inom ämnet kan man ta del av vid en handelshögskola eller annan företagsekonomisk utbildningsinstitution. Internationellt är förmodligen Harvard University det mest ansedda universitetet.[källa behövs][förtydliga] Därtill kommer ett stort antal privata utbildningsföretag och -institut som vidareutbildar redan yrkesverksamma som satsar på en chefskarriär.

I Försvarsmakten ser man management som ett samlingsbegrepp för den verksamhet som är ett stöd för myndighetsutövning i en organisation, det vill säga stöd till struktur för ledning. Det kan till exempel vara verksamhetsledning, ekonomistyrning, HR, miljö och förvaltning.

Management-relaterade ämnen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Böcker på Internet[redigera | redigera wikitext]