Melena

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Melena är den svarta, tjärliknande avföring som bland annat förekommer vid blödningar i mag- och tarmkanalen, såsom exempelvis magsår. Den svarta färgen orsakas av oxidation av det järn som finns i blodets hemoglobin under dess passage genom tjocktarmen.

Melena och hematochezi[redigera | redigera wikitext]

Gastrointestinala blödningar som kommer från tjocktarmen eller rektum orsakar främst rödfärgat blod i avföringen, vilket inom de medicinska vetenskaperna kallas för hematochezi istället för ordet melena. Blod i avföringen påskyndar passagen genom tarmen. Eftersom det tar tid för blodet att oxideras innebär melena att blödningen vanligen kommer från de översta delarna av mag- och tarmkanalen som magsäcken eller tolvfingertarmen. Alterativt kan blödningen ske längre ner vid melena, men då så pass långsamt att blodet hinner brytas ned. En grov uppskattning är att det tar omkring 14 timmar för blodet att brytas ner och bli svart istället för rött. Därför kommer avföringen att vara rödfärgad (hematochezi) om passagen tagit kortare tid än 14 timmar och svartfärgad (melena) om passagen tagit längre än 14 timmar.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

Ibland förekommer, förutom melena, tecken på blodbrist och/eller lågt blodtryck. Dock finns ofta inga andra symtom förutom melena. För att bekräfta att det verkligen rör sig om blod i avföringen så krävs ett hemooccult test, synligt blod på undersökandens finger eller ett guajaktest. Om blödningen kan misstänkas komma från de övre delarna av mag- och tarmkanalen så kan gastroskopi användas för att lokalisera blödningen. Blödningar från de nedre delarna av mag- och tarmkanalen framkallar vanligen hematochezi. För att lokalisera en sådan blödning kan angiografi användas.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Den allra vanligaste orsaken till melena är magsår. Blödningar på andra ställen i den övre mag- och tarmkanalen kan också orsaka melena. Melena kan också orsakas av användning av antikoagulanta mediciner som till exempel Magnecyl, Treo, Trombyl eller Warfarin. Även tumörer i den övre mag- och tarmkanalen kan orsaka melena. Dock är det tydligaste tecknet vid magcancer haematemes (blodiga uppkastningar). Melena förekommer även vid andra sjukdomstillstånd såsom exempelvis trombocytopeni och hemofili.

Falsk melena kan orsakas av nedsvalt blod vid näsblod eller blodpudding, järntillskott, bly samt vissa mediciner.

Melena kräver oftast inte akut sjukvård eftersom blödningen oftast sker långsamt. Dock bör melena skyndsamt kollas upp hos exempelvis vårdcentralen för att utesluta allvarliga sjukdomstillstånd.

En mindre allvarlig form av melena förekommer hos nyfödda 2-3 dagar efter nedkomst, vilket beror på att barnet svalt en del av moderns blod.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Se även[redigera | redigera wikitext]