Norra Real

Version från den 4 januari 2018 kl. 16.22 av Vitavinbär (Diskussion | Bidrag) (Puts)

Norra Real
Norra Reals gymnasium 1971-1987
Högre realläroverket å Norrmalm 1906-1967
Högre realläroverket i Stockholm 1876-1906
Norra Real 1.jpg
Norra Real.jpg
Norra real på vintern.
SkoltypGymnasieskola
Läroverk före 1966
OrtStockholm
LänStockholms län
LandSverige Sverige
Grundad1876
ÄgareStockholm stad
Antal elever1060+
Antal lärare63
RektorFredrik Skog och Maria Sellberg
WebbplatsOfficiell webbplats

Norra Real är en gymnasieskola på Roslagsgatan 1 i stadsdelen Vasastaden i Stockholms innerstad. Skolan har varit verksam från 1876 och använt nuvarande byggnad sedan 1890.

Historik

1876 inrättades ur Nikolai lägre apologistskola (Högre) Realläroverket i Stockholm (Stockholms realläroverk) med verksamhet i Södra stadshuset och med inriktning på naturvetenskap. 1890 flyttade verksamheten till en ny byggnad på Norrmalm, och 1906 ändrades namnet till Högre realläroverket å Norrmalm.

Skolan kommunaliserades 1966 och namnändrades därefter 1967 till Norra Real, från 1971 Norra Reals gymnasium. Gymnasiet var nedlagt 1987-1990 då den återuppstod och under den tiden användes skolan till ett vuxengymnasium, annex till Vasa gymnasium. Studentexamen gavs från 1881 till 1968 och realexamen från 1907 till 1964. [1][2]

Byggnaden

Arkitekten Per Emanuel Werming ritade den nya skolbyggnaden som färdigställdes 1888-91. Skolan, med sina 8 558 m² fördelade på 21 lärosalar fick sin tvillingbyggnad i Södra latin som invigdes ett år senare. Typisk för planen är en i mittaxeln placerad, halvrund samlingssal. Skolan har monumentala tegelfasader med fältindelningar och markanta profileringar, entréportal i ljus granit och fasaddekorationer som ankarjärn, spiror och räcken. Till skolan hör även en bevarad museisal, en upprustad botanisk trädgård, en renoverad aula samt en gymnastikbyggnad. Skolbyggnaden renoverades 1992-94.[3]

Skulptur

Planritning från 1897 för Norra Real, våning 1 trappa. Planen är identisk för Södra Latin.

Flores och Blanzeflor är en bronsskulptur av OS-medaljören Stig Blomberg, bestående av en flicka och en pojke, bägge sittande nakna på små hästar. Pojken håller hårt i sin hästs man med ena handen. Skulpturens original återfinns centralt på Eriksdalsskolans skolgård och tillverkades år 1942-1943, och en kopia i gips, allmänt benämnd "Hästarna", finns innanför Norra Reals huvudentré. Skulpturen smyckas ofta av eleverna och bildar ett nav för all trafik på skolan. Här blickar de båda barnen intensivt mot huvudutgången från skolan, längtande efter villkorslös frihet och en plats där deras kärlek är obehindrad.

Föreningsliv på Norra Real

Elevkåren

Norra Reals Elevkår är en organisation som grundades år 1999 men registrerades år 2000[4]. Själva organisationens syfte är att "[...] göra det möjligt för medlemmarna i Elevkåren på Norra Real att skapa sig en mer givande skolgång" samt tillvarata på medlemmarnas sociala, akademiska och fackliga intressen. Elevkåren anordnar en rad omtyckta event som till exempel Vinterbalen, föreningsdagar och mycket mer. Vidare är Norra Reals Elevkår medarrangör av skolkampen Läroverksfejden som är en akademiskt betonad tävling mellan "De fyra läroverken"; Kungsholmen, Södra Latin, Östra Real samt Norra Real.

Ordföranden för Norra Reals Elevkår:

Läsår Ordförande
2017/2018 Noa Samenius
2016/2017 Laura Larsson-Kapp
2015/2016 Nathalie Grigorenko
2014/2015 Emil Gnem
2013/2014 Saina Hussainbor
2012/2013 Sanna Sättare
2011/2012 Freja Nielsen
2010/2011 August Almqvist Jansson
2009/2010 Ludvig Stålberg

Elevkårens struktur

Norra Reals Elevkår är en av de mer välutvecklade elevkårerna i hela Sverige. De aktiva medlemmarna består av Styrelsens nio ledamöter samt fem stycken utskott; PR-utskottet, Saga-utskottet, Traditionsutskottet, Föreningsutskottet och Påverkansutskottet. Summerat består styrelsens och utskottens ledamöter av 29 personer.

Styrelsen är ansvarig för att utföra all verksamhet för alla medlemmar i Elevkåren.

Saga-utskottet

1879 grundades Gymnasieföreningen Saga av sedermera professorn Ernst Carlson. En av föreningens uppgifter var att organisera för tiden ovanliga skolbaler.[3] Bland tidigare ordförande räknar föreningen sedermera borgarrådet Yngve Larsson.[5]. År 2014 anslöt sig Saga till Elevkåren och blev ett utskott under Styrelsen. Saga-utskottet har hand om allt som är studentrelaterat, slutskivor, Insparken och Vinterbalen exempelvis. Saga-utskottet består av åtta ledamöter och en ansvarig.

Traditionsutskottet

Traditionsutskottet startades på Norra Real år 2014. Utskottet består av sex ledamöter, som aktivt jobbar med att hjälpa Styrelsen anordna de sociala evenemangen. Detta är allt mellan International Suit-up day, välgörenhetsaktiviteter och Killergame.

Marknadsföringsutskottet

Elevkårens marknadsföringsutskott arbetar aktivt med kommunikationen på sociala medier, gör affischer och annat PR-relaterat. Marknadsföringsutskottet består av fyra ledamöter. Norra Reals Marknadsföringsutskott har ett gott anseende i resten av landet på grund av många innovativa och nya informationskanaler. De har utöver magasin och sociala medier även en egen applikation för mobiltelefoner. De håller också mycket hög standard på kvalitet i deras produktioner kring bild och film.

Nationell status

Tillsammans med de andra stora läroverken Södra Latin, Kungsholmens Gymnasium och Östra Real har Norra Reals Elevkår ett gott rykte i Sverige. Organisationen är en del av Sveriges Elevkårer, en samlingsorganisation för alla elevkårer i Sverige och har sammanlagt över 60 000 medlemmar.

Inriktningar

Klass 5c, mitten av 1890-talet. På främsta raden, längst till vänster, sitter sedermera borgarrådet Yngve Larsson. Foto: lektor Moll.

Skolans naturvetenskapliga program förvaltar traditionerna från skolans realskoletid och har fyra inriktningar: forskning, miljö, naturvetenskap och matematik. Norra Real är tillsammans med Östra Real de enda gymnasieskolorna med miljöinriktning i Stockholms stad. Laborativa inslag är viktiga i utbildningen.

Skolans samhällsvetenskapliga program hade tre inriktningar: samhällsvetenskaplig, språk och kultur. Sedan höstterminen 2011 har däremot de samhällsvetenskapliga programmen med kultur och språk som inriktning övergått till det återinförda humanistiska programmet. Kulturinriktningen har återkommande studier av Stockholm som stad och eleverna gör studiebesök på stadens museer.

Vid början av höstterminen 2006 introducerades även Barn- och fritidsprogrammet med inriktning på pedagogik och social verksamhet. Det ersattes dock med den nya specialutformade naturvetenskapliga matematikinriktningen våren 2008, så fler intagningar kommer inte att ske till programmet på skolan.

Alumner

Referenser

Noter

Externa länkar