Parkour

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En traceur, en utövare av parkour. (Speed Vault)

Parkour (IPA/paʁ.'kuʁ/, ofta förkortat PK, är en disciplin och en metod som går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen för att snabbt och effektivt kunna ta sig förbi hinder.[1]

Det går ut på att röra sig på ett smidigt, kontrollerat och snabbt sätt genom alla sorters miljöer.[2] Hinder kan vara allt i omgivningen från hustak, stolpar, bänkar och trottoarkanter till träd, stenar, staket och murar.[1] En utövare av parkour kallas ""traceur" (man) eller "traceuse" (kvinna).[2] Enligt bland annat David Belle har parkour ett filosofiskt budskap som bygger på altruism.

Parkour ska inte blandas ihop med freerunning. Freerunning är en sport bildad ur parkour men är mer lekinriktad, medan parkour är en disciplin och närmast en livsstil för dem som tar sporten på allvar. Parkour är en fransk förkortning på ett uttryck som betyder konsten att röra sig. Ifall man vill prova på sporten eller förstå den på djupet är det viktigt att ha som utgångspunkt att det inte är en farlig lek utan det är en sport, med mycket disciplin.

Parkour är inte tävlingsinriktat, och det finns inget system för poängräkning. Syftet är att röra sig flytande och få alla manövrer att flyta samman till en smidig rörelse. Parkour handlar om att ta sig genom alla olika sorters miljöer med endast kroppen som hjälpmedel och att förflytta sig från en punkt till en annan på ett så snabbt, effektivt och kontrollerat sätt som möjligt. Just därför brukar volter och annat som anses ineffektivt klassas som art du déplacement/free running. Ett vanligt missförstånd är att utövning av gatuakrobatik/streetstunts eller liknande är bundet till parkour. I media kan parkour ofta vara förknippat med halsbrytande, livsfarliga stunt, men målet är att utifrån sin förmåga utveckla sin fysiska och mentala potential.

Det finns olika tekniker som oftast döps efter djur till exempel monkey vault eller cat vault.

Historik[redigera | redigera wikitext]

David Belle, grundaren av parkour.

Art du déplacement grundades under 1980-talet av Yann Hnautra, Williams Belle, Laurent Piemontesi, Sebastien Foucan, Guylain N'Guba Boyeke, Charles Perriere, Malik Diouf Chau Belle, och David Belle. Denna grupp av tonåringar kom senare att kalla sig Yamakasi, som är lingala och betyder Stark kropp, starkt sinne, stark man. Till skillnad från idag var träningen från början inte specifikt grundad på rörelser utan snarare att träna väldigt hårt och skapa utmaningar som exempelvis att lyfta tunga objekt, gå i monkeywalk en viss distans, göra visst många armhävningar och till slut började hopp och andra rörelser vävas in i träningen.

Medlemmarna i Yamakasi hade en bakgrund inom gymnastik och olika kampsporter och började tillämpa bland annat akrobatik till sin träning. David Belle ansåg att det var viktigare att fokusera på att träningen skulle vara användbar för människor i verkliga livet och därför ansåg han akrobatik och liknande som onödigt. Dock vävde David Belle, tillsammans med resten av Yamakasi, in både akrobatiska rörelser och dans i sitt utövande. En vän till David Belle, Hubert Kounde, myntade då namnet parkour som kommer från parcours du combattant som är en hinderbana.

Namnet parkour användes först 1998 och betyder bana eller rutt. Parkour skapades av David Belle i början av 1990-talet i Lisses, en förort till Paris, men dess rötter sträcker sig längre bakåt. Mycket av den filosofi och de fysiska övningar som finns invävda i parkour kommer från Georges Hérberts Methode Naturelle och hans princip "Etre fort pour être utile" - "Var stark för att vara användbar" gäller även i parkour.

Raymond Belle, Davids far, gick med i armén i Vietnam vid mycket ung ålder. Hans stora passion i livet var idrott och i armén kom han att fatta tycke för hinderbanan, "le parcours de combattant", varifrån ordet le parkour härstammar. Raymond Belle flyttade till Frankrike och fick sonen David. Redan som litet barn blev David Belle inspirerad av sin pappa att väva in träningen i sina lekar och ju äldre han blev desto mer växte lekarna från lek till träning. Davids vänner fattade tycke för vad han gjorde och tillsammans tränade de.

Åren efter det att art du déplacement grundades fick disciplinen olika namn då olika åsikter kom fram. Dock är art du déplacement, parkour och freerunning i princip samma sak, som delar samma filosofi, samma historia och är grundade av samma nio människor: David Belle, Yann Hnautra, Williams Belle, Laurent Piemontesi, Sebastien Foucan, Guylain N'Guba Boyeke, Charles Perriere, Malik Diouf och Chau Belle.

Den 2-4 april 2010 skulle "X Games" hållas i Minsk i Vitryssland,[3] där svenske Filip "Flippad" Ljungberg från freerunning-gruppen Air-Wipp skulle vara domare.[4] En särskild ställning hade tagits fram för tävlingen.[5] Men tydligen spårade arrangemanget ur och det blev ingen tävling.

Terminologi[redigera | redigera wikitext]

Disciplinen själv har flera olika namn, ibland med lite olika betydelse:

 • Art Du déplacement - Det första namnet på disciplinen. Det betyder Konsten att förflytta sig.
 • Parkour - Namnet parkour myntades av Hubert Kounde enligt Belle själv och användes först 1998. Parkour betyder ungefär bana eller rutt (jfr fr. par course). Idag har David Belle lärt ut parkour både inom militären och inom brandkåren i Lisses.
 • Freerunning - Namnet freerunninng användes för första gången 2003 i dokumentären Jump London. Namnet användes för att lättare kunna kommunicera och tilltala den engelska publiken. Idag är freerunning i Sverige istället en benämning på en blandning av parkour och gatuakrobatik. En vanlig missuppfattning är att freerunning enbart är akrobatik utomhus. Enligt Sebastien Foucan, grundaren av freerunning, så handlar freerunning inte om enbart om parkour med akrobatiska inslag, utan snarare med inslag av allt möjligt.

Det har under en lång tid varit debatter, främst på internet, om huruvida volter och andra akrobatiska rörelser är parkour eller inte och vad som är skillnaden mellan parkour, freerunning, och art du déplacement. Många anser att volter är ineffektivt och onödigt eftersom det sällan är användbart i exempelvis nödsituationer medan andra anser att det är viktigt för ökad kroppskontroll och koordination. När Dan Edwardes, en av grundarna av parkour generations, som består av flera av världens mest erfarna utövare inklusive flera från Yamakasi (idag Majestic Force), besökte SFPF (San Francisco parkour), förklarade han att diskussionerna kring skillnaden mellan parkour, freerunning, art du déplacement startades på internet, och att det enbart är andra namn för exakt samma disciplin och att grundarna inte ser dem som olika discipliner.

Vanliga rörelser[redigera | redigera wikitext]

Saut de Précision, Precisionshopp
 • Kong vault/Monkey leap den mest grundläggande vault inom parkour där du med hjälp av armarna hoppar över objektet framåtlutande.
 • Dash jump/Dash vault att hoppa över ett objekt med benen framför armarna.
 • Demi Tour/Turn Vault [dəmi tuʁ]: En sorts omvändning; bokstavligt "halv-vändning". Denna rörelse används för att placera dig på andra sidan av ett objekt, så att du är vänd mot det hållet du kom ifrån.
 • Equilibre : Att gå eller kravla längs med en upphöjning på ett hinder; bokstavligen "balans".
 • Franchissement [fʁɑ̃.ʃis.mɑ̃]: Att hoppa eller svinga genom ett mellanrum mellan hinder, bokstavligen ungf. "att gå över".
 • Laché [la.ʃe]: Att hänga, för att sedan släppa; lacher bokstavligen betydande "att släppa taget". Att hänga (på till exempel en vägg eller en gren) och sedan släppa taget, varpå man träffar marken eller tar tag i ett annat objekt.
 • Passement [pas.mɑ̃], Hoppa över: Att komma över ett objekt genom att hoppa.
 • Passe Muraille [pas my.ʁaɪ]: Att ta sig över en vägg, även kallat "wallrun".
 • Planche [plɑ̃ʃ], Muskelupptagning/Klättring: Att gå från en hängande position (vägg, gren etc.) till en position där överkroppen är ovanför hindret, stöttat av armarna. Detta tillåter dig sen att klättra upp på hindret och fortsätta.
 • Reverse [ʁi.vɛʁs]: Det inverterade hoppet är liknande Passement, men utövaren leder med ryggen. Oftast följs detta av en spin för att få ansiktet framåt igen.
 • Roulade/PK-Roll/Parkour-Roll [ʁu.lad]: Att rulla på ryggens diagonal. Används främst för att överföra momentum/energi från hopp. Gör att knäna tar mindre skada.
 • Saut de Bras/Cat-Leap [so d bra], Armhopp: Att landa på ena sidan av ett hinder i en hängande/duckande position, med händerna greppade kring toppkanten, och således hållande kroppen redo att utföra en Planche.
 • Saut de Chat/Kong-vault [so d ʃa], Katthopp (Mellanhopp): För att dyka på ett hinder, placera händerna och fortsätt framåt med framåtböjda ben, för att sedan pressa bort med händerna för att få tillbaka kroppen i en vertikal vinkel, redo att landa.
 • Saut de Détente [so d de.tɑ̃t], Mellanrumshopp: Att hoppa från ett ställe/objekt till ett annat, över ett mellanrum eller en distans. Denna teknik följs oftast av en Roulade.
 • Saut de Fond [so d fɔ̃], Drop: Bokstavligen 'hoppa till marken / hoppa till golvet'. Att hoppa ner, eller släppa ner från något.
 • Saut de Précision [so d presiziɔ̃], Precisionshopp: Att hoppa från ett objekt till en specifik punkt på ett annat.
 • Tic Tac [tik tak]: Att sparka ifrån en vägg, för att komma över ett hinder i vägen, eller för att tjäna höjd för att sedan ta tag i något.
 • Dive roll: Att dyka över ett hinder med en Roulade

Parkour i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

Parkour har funnits med i diverse reklam, nyhetsrapporter och underhållning, ibland kombinerat med akrobatik och andra sorters trick.

Parkour i film[redigera | redigera wikitext]

Parkour i television[redigera | redigera wikitext]

 • Den brittiska allmänheten fick se parkour under 2002, då BBC hade en trailer vid namn Rush Hour, där David Belle hoppade mellan tak i London, för att hinna hem från kontoret till sitt favoritprogram på BBC.[6][7] Mycket diskussion uppstod, särskilt efter att det avslöjades att inga specialeffekter eller upphängningar använts.
 • En serie Nike-reklamer[9] visar traceurer som hoppar mellan hustak och trappor.
 • Säsong 6, avsnitt 1 av amerikanska The Office inleds med ett tappert parkour-försök från några av de anställda.

Parkour i datorspel[redigera | redigera wikitext]

 • Spelet Free Running går till 100% ut på att man utövar free running/parkour på olika spots (platser där man utövar parkour).
 • De nyare spelen i Prince of Persia-serien har en tyngdpunkt på att övervinna hinder i omgivningen som påminner om parkour.
 • I Mirror's Edge är protagonisten Faith en traceuse som använder parkour för att ta sig fram snabbt.
 • I Assassin's Creed förekommer också möjligheter till Parkour/Free Running.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Le Parkour - konsten att förflytta sig”. Motionsguiden. 2006-08-17. http://www.motionsguiden.se/Article.aspx?ArticleID=70. Läst 13 november 2009. 
 2. ^ [a b] ”Vad är Le parkour?”. www.le-parkour.se. http://www.le-parkour.se/1162. Läst 13 november 2009. 
 3. ^ Belarus Extreme Games 2010
 4. ^ Belarux Xgames 2010, Videotrailer med Shade, Bait, Ddevil, 3run family, Flippad, EPTeam
 5. ^ Паркур площадка
 6. ^ ”BBC - Press Office - Rush Hour” (på engelska). BBC. http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2002/04_april/11/rush_hour.shtml. Läst 13 november 2009. 
 7. ^ http://www.youtube.com/watch?v=SAMAr8y-Vtw
 8. ^ http://www.cbs.com/primetime/csi_ny/episodes/111/ [död länk]
 9. ^ http://video.google.com/videoplay?docid=-6571575392378784144

10. ^http://www.youtube.com/watch?v=VBe5Zv1WhMI - Dan Edwardes, på besök hos SFPK

11. ^http://www.Parkourgenerations.com - Parkour Generations officiella hemsida

12. ^http://parkouruk.org/download/redbull.pdf - Statement on The Red Bull Art Of Motion Event

13. ^http://www.parkouruk.org - Storbritanniens nationellt styrande organ för parkour/freerunning

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]