Pistvakt – En vintersaga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pistvakt – En vintersaga
Genre Komediserie
Medverkande Lennart Jähkel, Jacob Nordenson, Tomas Norström, Pierre Lindstedt, Barbro Oborg
Musik Weeping Willows
Antal avsnitt 12
Längd (per avsnitt) 30 minuter
Antal säsonger 2
Land Sverige
Språk Svenska
Produktion
Produktionsbolag Sveriges Television
Sändning
Originalvisning 1998
Status Avslutad
IMDb

Pistvakt – En vintersaga är en komediserie som gick på SVT under åren 1998 och 2000. Serien heter egentligen bara "Pistvakt", och "En vintersaga" är undertiteln i första säsongen. Den andra säsongen heter "Den andra vintern".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Från början var Pistvakt en pjäs på Pistolteatern. Dessutom hade den en föregångare, Bryggvakt, som också var en pjäs. Tomas Norström, som spelar Olle, hävdar att de som inte såg pjäsen Bryggvakt får någon relevans av TV-serien Pistvakt. "Konceptet är ju evigt", citerat av Tomas i ett reportage om Pistvakt i ABC.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om de tre bröderna Marklund; Sven-Erik ("Sven-E"), Jan-Erik ("Jan-E") och Olle, söner till den sedan länge försvunne diplompistvakten Stor-Erik, med dessa herrars vardagliga sysslor i den lilla byn Svartlien. Det kan handla om att rädda stockholmare i pisten, se till att "dragbanan" (släpliften/ankarliften) fungerar och är smord/servad, daglig väder- och lavinkontroll med mera, ta sig någon så kallad "hojt" – hembränd sprit – (utom Olle som oftast dricker Zingo) och dansa disco i Bengt-Hans ("Beng-Ha") bodega. Andra personer i Svartlien är brödernas mor Gudrun som de alla ser upp till. En annan är Yngve som jobbar på länspolismyndigheten, och Eva-Lena som är systerdotter till Bengt-Hans.

Svartlien är en fiktiv plats i Lapplandsfjällen mot norska gränsen ("den mörkast pistade björnhålan och köldhålet i Norden"). Fjälltoppar runt Svartlien är Klimtatjakka, Mjörsknöln och Svartfjäll. Klimtaträsket ligger också i närheten. Rälsbuss går till orten från Sveg.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Huvudroller[redigera | redigera wikitext]

  • Sven Erik Ivar Marklund, kallad Sven-E, är den äldsta brodern av bröderna Marklund. Spelad av Lennart Jähkel.
  • Jan Erik Ivar Marklund, kallad Jan-E, är mellanbrodern av bröderna Marklund. Spelad av Jacob Nordenson.
  • Olof Ivar Marklund, kallad Olle, är den yngsta av bröderna Marklund. Spelad av Tomas Norström.
  • Gudrun Marklund, är modern till bröderna Marklund och har varit gift med Stor-Erik Marklund. Spelad av Barbro Oborg.
  • Bengt-Hans, kallad Beng-Ha äger "Bengt-Hans Pensionat & Bodega", där Svartliens gäster anländer. Spelad av Pierre Lindstedt.

Gästskådespelare som varit med i mer än ett avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Avsnitt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Lista över avsnitt av Pistvakt

Bandet[redigera | redigera wikitext]

Pistvaktensemblen har även startat ett band, Pistvakt och Pjäx Pistols, som stått på scen över hela landet. Deras skiva Gaj å partaj gavs ut 2001.

Film[redigera | redigera wikitext]

Efter TV-succén gjordes även en långfilm, Pistvakt, som var den mest sedda svenska filmen på biograferna år 2005.[2]

Legender[redigera | redigera wikitext]

Genom seriens gång dyker flera legender upp som berättar om landet och faunan i området. Däribland både lavinbjärn och bjärven. Utöver dessa dyker även en isbjärn upp i långfilmen. Sven-Erik berättar i andra säsongens första avsnitt om bjärven: "Di säg att bjärn o järv fatter tycke för varann om månen står full i juli månas siste vecka, o avkomma blir en bjärv. Ett sint å plåget djur. Bortstött från de sina, tror den sig vara en människa och lär sig gå på två ben."

Musik[redigera | redigera wikitext]

Ledmotivet Blue and alone spelas av det svenska bandet Weeping Willows.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://hd.se/familj/2006/05/21/tomas_norstroem_nu_vill_jag_goera/ Tomas Norström 50 år, hd.se
  2. ^ ”Publiken sviker svensk film”. http://svt.se/2.22620/1.575564/publiken_sviker_svensk_film?lid=is_search527895&lpos=4&queryArt527895=pistvakt&sortOrder527895=0&doneSearch=true&sd=47225&from=siteSearch&pageArt527895=0. Läst 27 april 2007. ”Mest sedda svenska biofilm 2005 var Pistvakt med 274.571 besökare. Året innan var det Så som i himmelen med 1.158.415 besökare.”