Lennart Jähkel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lennart Jähkel
Född Carl Gustav Lennart Jähkel[1]
27 september 1956 (58 år)
Piteå, Norrbottens län, Sverige
Betydande roller
Leif Bäckström i Jägarna
Sven-E i Pistvakt
Jan-Olof i C/o Segemyhr
IMDb

Carl Gustav Lennart Jähkel, född 27 september 1956 i Piteå i Norrbottens län,[1] uppvuxen i Timrå, är en svensk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Jähkel, son till Carl Jähkel, en skogsdirektör i SCA, studerade vid Statens scenskola i Malmö 1979–1982[1] och har därefter varit engagerad på olika teatrar. Han är även filmskådespelare och Guldbagge-nominerades för sina insatser i Suxxess (2002) och Så som i himmelen (2004). Han är sedan 1996 aktiv vid Stockholms stadsteater där han medverkat i ett flertal pjäser.[2] Jähkel har även medverkat i ett fåtal datorspel och gör bland annat rösten som Mulle i PC-spelen om Mulle Meck.

Jähkel har blandat sin karriär med omväxlande seriösa och humoristiska roller och på så vis visat stor bredd som skådespelare. Till hans allvarligare roller hör insatserna i filmerna Jägarna och Så som i himmelen. För många förknippas Jähkel med rollen Jan Olov i den populära TV-serien C/o Segemyhr där han spelade mot den mångåriga vännen och kollegan Johan Ulveson med vilken han även gjorde matlagningsprogrammet Sjön suger i Kanal 9.[3] Till hans mer humoristiska roller hör även rollen som en av de tre bröderna Marklund i TV-serien Pistvakt.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

TV (urval)[redigera | redigera wikitext]

Ljudboksuppläsningar (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Svensk filmdatabas - Lennart Jähkel
  2. ^ Stockholms stadsteater
  3. ^ Sjön suger

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.