Radio AF

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Radio AF - Lunds studentradio

Radio AF i Lund är Sveriges och Skandinaviens största studentradiostation. Antal medlemmar och sändningstimmar är också i europeiska mått mätt mycket höga.

Den 1 november 1982 började Radio AF sina sändningar, då under namnet Radio LSAF (Lunds Studentkår Akademiska Föreningen).

Radio AF är ett utskott inom Akademiska Föreningen och riktar sig till Lunds universitets studenter. Radio AF är för närvarande med i Lunds Närradioförening och sänder på frekvenserna 99,1 MHz och 91,1 MHz i Lund med omnejd, samt via deras hemsida och mobilapplikation. Radio AF sänder studentradio måndagar till fredagar 06.00 - 01.00 (undantaget måndagar 17-22).

Varje veckodag, förutom måndagar, hörs även Lunds nationer och övriga studentföreningar på stationen.

Radio AF blev 2007 vinnare av Nöjesguidens pris i kategorin "årets media", och vann så sent som 2013 Stora Radiopriset i kategorin Årets Närradio, med samhällsprogrammet Magasinet.[1]

Den 25 november 2013 meddelade Radio AF att stationen från och med hösten 2014, kommer att stänga ner FM-sändningen till förmån för att sända dygnet runt alla dagar via webben och mobilapplikationen.[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Lund fick tillstånd att starta närradiosändningar 1982 och började med provsändningar den 1 november samma år. Bland de första föreningarna "i luften" märktes Lunds Studentkår och Akademiska Föreningen som under namnet Radio LSAF sände drygt åtta timmar i veckan, huvudsakligen musik och studentinformation. Efter ett projekt under namnet Radio P4 sommaren 1984 tillsammans med teknologkårens Radio TLTH och det kommunala Hemgårdens Radio Concorde, slog sig dessa tre stationer samman under namnet Radio AF.

Ett av syftena med att dra igång detta radioprojekt var att påverka opinionen i riktning mot en fri radio och man samlade första sommaren in 40 000 namnunderskrifter till stöd för ett reklamfinansierat Radio P4.

Radio AF/P4 fortsatte sedan under hela åttiotalet med att på sommaren kalla sig Radio P4, med en mer ungdomlig profil och under terminerna för Radio AF, som fortsatte att satsa på studentinformation. Flera av dagens största radiopersonligheter kommer ursprungligen från denna tid.

I juni 1991 flyttade Radio AF till sina nuvarande lokaler i AF-borgen i centrala Lund och började sända på frekvensen 99,1 MHz.[3]

Programutbud[redigera | redigera wikitext]

Radio AF gör om sin tablå till varje terminssäsong och variationen i programutbudet är rikt. Huvudsakligen återfinns diversifierade musikprogram som brukar behandla alla möjliga genrer från svensk hiphop till proggmusik, talkshows av underhållningskaraktär, satirprogram, nyhetsmagasin, kuriosa- och kunskapsprogram, samt en uppsjö med Lunds studentföreningar som alla har sina egna programkoncept; bland annat Utrikespolitiska Föreningen (Radio UPF) och Lunds nationer.[4]

I programtablån återfinns också Universitetsradion Sfinxen, som Radio AF producerar och sänder på uppdrag av Lunds universitet. I programmet medverkar bl. a. universitetets rektor Per Eriksson, som även är initiativtagare till programmet.

Tidigare aktiva inom Radio AF[redigera | redigera wikitext]

Radio AF har länge fungerat som en plantskola för svenska medier. Nedan följer en lista på före detta aktiva medlemmar som gått vidare inom media eller gjort sig ett namn på annat vis:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://radioakademin.org/2013/09/arets-narradio-2013/
  2. ^ http://radioaf.se/vigillardigitalt/
  3. ^ http://radioaf.se/om-radio-af-2/
  4. ^ http://radioaf.se/program/

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]