Sauerland

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 07.22 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 15 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q4194Wikidata)
Karta som visar Sauerlands läge
Biggesee

Sauerland är en bergsregion i Tyskland och en del av Rheinisches Schiefergebirge. Regionen ligger huvudsakligen i förbundslandet Nordrhein-Westfalen och en liten del i Hessen. Här finns många skogar och landskapet är jämförelsevis glest bebyggt.

Geografi

Områdets högsta toppar är Langenberg (843,2 meter över havet), Hegekopf (842,9 m) och Kahler Asten (841 m). I Sauerland finns flera dammbyggnader som säkerställer ett jämnt vattenstånd i floden Ruhr. På så sätt finns i Ruhrområdet som ligger norr om Sauerland aldrig vattenbrist. Den största staden i Sauerland är Iserlohn med nästan 100 000 invånare. Andra större städer är Lüdenscheid och Arnsberg.

Geologi

Under devon var hela området havsbotten. Här lagrades bergarter som skiffer, sandsten och kalksten i flera skikt. Under karbon träffade superkontinenterna Laurasien och Gondwana varandra och landskapet reste sig ur havet. Samtidigt uppkom flera veck och förkastningar i de nämnda lagren. Denna bergsregion blev jämförelsevis snabbt eroderad och före miocen var regionen nästan jämn. Dagens bergstoppar lyftes upp i samband med Alpernas uppkomst.

I dessa områden som huvudsakligen består av kalksten finns flera stora grottor. De gruvor som tidigare var betydande inslag inom industrin är idag nedlagda.

Etymologi

Namnet Sauerland har ingen anknytning till det tyska adjektivet sauer (syrlig). Beteckningen användes 1266 för första gången i en urkund som var en lista över vittnen med en person från "Suderlande".[1] Stavningar utan bokstaven "d" uppkom först efter 1400. Namnet tolkas därför av språkforskare som "landet i söder". Beteckningen är alltså släkt med det gammalsachsiska ordet sûðar (mot söder).

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 11 november 2008.

Noter

  1. ^ Westfälisches Urkundenbuch VII, Nr. 1243

Externa länkar