Slaveri i USA

Från Wikipedia
Version från den 16 maj 2016 kl. 14.25 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 195.67.38.135 (diskussion) till senaste version av Romulus74)
En scen från Onkel Toms stuga, en känd abolitionistisk roman.

Slaveri i Amerika förbjöds genom att det 13:e tillägget till konstitutionen ratificerades den 18 december 1865. Det var vanligast förekommande i södern, där behovet av billig arbetskraft ofta var större än i de nordliga staterna. Slaveriet rättfärdigades av den rasistiska uppfattningen att mörkhyade människor var mindre värda. Slavarna var en ekonomisk investering så fysisk misshandel som ledde till bestående skador försökte slavägarna vanligtvis undvika[källa behövs]. Belöningar och privilegierade arbetsuppgifter förekom[källa behövs].

Slavarna var rättslösa, vilket gjorde att alla kunde behandla slavarna nästan hur de ville. En sak värd att notera är att alla, enligt USA:s konstitution, skulle vara lika inför lagen. Så var alltså inte fallet för till exempel kvinnor, indianer och de afrikanska slavarna.

Slavarna kom till Amerika genom triangelhandeln. Denna innebar att slavar tillfångatogs i Afrika, såldes ungefär som boskap till de engelska fartygen som kom till kusten. Färden till fartygen var ofta mycket plågsam då fången fick gå långa sträckor, ofta utan tillräckligt med vatten i hettan. När en slav såldes till fartygen fick slavhandlaren betalt i vapen eller tyger. Slaven fick ofta vänta i månader innan det var dennes tur att lastas ombord på ett skepp. Själva färden till USA tog 1-2 månader. Runt 17 procent (1/6) av alla slavar avled till följd av de oftast mycket dåliga förhållandena under resan.[källa behövs] När fången blivit såld jobbade han eller hon ofta på något bomulls- eller sockerrörsplantage, med mycket små matransoner.

De varor som slavarna producerade såldes vidare till England, där man skickade vidare skeppen till Afrika för att sluta cirkeln och köpa fler slavar.

Inbördeskriget påstås vara en fråga om slavarna men det är inte hela sanningen; historiker har ofta pekat på de tullar som belastades främst sydstaterna, som en orsak till att dessa bröt sig ur unionen. Det ena samhället i södern var ett avancerat jordbrukssamhälle och det i norr var ett industrialiserat samhälle, vilket gjorde sydstaterna mer vänliga till handel med omvärlden, medan nordstaterna stod för en protektionistisk politik.

Se även

Referenser

Vidare läsning