Svärdnäbbskolibri

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svärdnäbbskolibri
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Seglarfåglar
Apodiformes
Familj Kolibrier
Trochilidae
Släkte Ensifera
Lesson, 1843
Art Svärdnäbbskolibri
E. ensifera
Vetenskapligt namn
§ Ensifera ensifera
Auktor Boissonneau, 1840
Hitta fler artiklar om fåglar med

Svärdnäbbskolibri (Ensifera ensifera) är en fågelart i familjen kolibrier. Den förekommer i Venezuela, Colombia, Ecuador, Bolivia och Peru, i Andernas bergsskogar och buskmarker. Artens främsta kännetecken är dess mycket långa näbb. De fullvuxna fåglarna kan ha en näbb med en längd på upp till 11 centimeter, vilket ofta är längre än kroppen. Denna egenskap är arten ensam om i fågelvärlden.

Fåglarnas vikt uppgår till mellan 12 och 15 gram. Vid vila håller fåglarna den långa näbben närmast vertikalt, detta för att hålla rätt balans och avlasta nackmuskulaturen.

Näbbens längd gör att arten kan födosöka efter nektar i blommor med nektargömmen som inte kan nås av kolibriarter med kortare näbbar. Trumpetformiga blommor i spikklubbesläktet och blommor i passionsblomssläktet hör till dem arten besöker. Fåglarna kan även fånga insekter.

Fjäderdräkten är mörkt grönaktig, med en ljusare fläck bakom ögat. Stjärten är svart och djupt kluven. Hanen och honan liknar mycket varandra till utseendet, förutom att honan har gråaktig haka och att honans ljusa ögonfläck är större än hanens.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schou, Per (red.). Djur: illustrerad guide till världens djurliv, Globe Förlaget, 2007. ISBN 0-7513-3427-8

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Ensifera ensifera Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]