Svenska Postkodföreningen

Från Wikipedia
Svenska Postkodföreningen
KlassificeringIdeell förening
Region och utbredningNationell
Bildad2004
Nummer802416-1146
Syfte/fokusBedriva lotteriverksamhet
SäteStockholm

Svenska Postkodföreningen är en svensk ideell förening, vars verksamhet är att driva lotteriverksamheten Svenska Postkodlotteriet.

Svenska Postkodföreningen har lotteritillstånd för Svenska Postkodlotteriet från Spelinspektionen. Föreningen har 60 ideella organisationer, som medlemmar och förmånstagare. Bland dessa finns bland andra Rädda Barnens riksförbund, Barncancerfonden, Civil Rights Defenders och Världsnaturfonden.

Svenska Postkodlotteriet AB är ett operatörsbolag som driver Postkodlotteriet i Sverige på uppdrag av Svenska Postkodföreningen.

Svenska Postkodföreningens styrelse har sex medlemmar[1] och lotteriföreståndaren är adjungerad till styrelsen. Styrelsen beslutar om bland annat inval av nya förmånstagare och fördelning av överskottet från lotteriverksamheten.

Fördelningen[2] av lotteriöverskottet sker utifrån den modell som Postkodföreningens styrelse har beslutat om och Spelinspektionen tidigare har godkänt: Merparten av överskottet, cirka 65 procent, ska utgöras av ett icke öronmärkt basstöd. Därutöver fördelas cirka 20 procent av överskottet till Postkodstiftelsen och dess projekt, och cirka 15 procent fördelas till specialprojektfonder, från vilka samtliga förmånstagare kan ansöka om stöd. Specialprojekten syftar till att stödja utveckling, innovation och nytänkande hos befintliga förmånstagare. Beräknandet av basstöd görs utifrån varje förmånstagares privata insamling och totala intäkter. De insamlade medlen och totala verksamhetsintäkterna fastställs enligt Giva Sveriges styrande riktlinjer för årsredovisning enligt K3, vilket är huvudregelverk för större organisationer. Postkodlotteriets basstöd exkluderas i beräkningarna. Utbetalning av basstöd sker under första kvartalet efter ett avslutat lotteriår, i samband med att fördelningen av årets lotteriöverskott offentliggörs.

Svenska Postkodföreningen innehar spellicensen för Svenska Postkodlotteriet. Enligt Svenska Postkodföreningens årsredovisning[3] (fliken Pressmaterial, pdf "Årsredovisning Svenska Postkodföreningen 2021" är följande 59 organisationer medlemmar i föreningen:

Tidigare förmånstagare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]