Svenska kommittén mot antisemitism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), bildad 1983, är en religiöst och politiskt obunden organisation har till syfte att motverka och sprida kunskap om antisemitism och andra former av rasism[1][2] Kommittén bildades "som ett resultat av den våg av antisemitism som kom till uttryck i samband med Libanonkriget 1982".[1] SKMA bevakar kontinuerligt samhällsdebatt och massmedier. Antisemitiska och rasistiska yttringar påtalas och bemöts. SKMA:s bloggFacebooksidaTwitter och nyhetsbrev är centrala källor för information och debatt om antisemitism i dag.

Sedan början av 1990-talet arbetar SKMA även med att motverka antisemitism och rasism genom utbildningar och kurser, samt förser förser lärare, skolelever, medier, politiska organisationer och andra intresserade med information och material. SKMA producerar och distribuerar skrifter och böcker om antisemitism, rasism, nazism och Förintelsen.

För den som vill fördjupa sina kunskaper kring Förintelsen erbjuder SKMA studieresor till Polen, Ukraina och till de baltiska länderna.

ELSA-priset är en årlig utmärkelse som instiftats av SKMA och som delas ut till unga som via sociala medier eller på annat sätt motverkar antisemitism och andra typer av fördomar. Utmärkelsen delas ut under den manifestation som SKMA årligen arrangerar till minne av Novemberpogromen i Nazityskland ("Kristallnatten") den 9 november 1938.

SKMA anmälde till justitiekanslern, JK, i slutet av 1980-talet närradiostationen Radio Islam för spridande av antijudiska propaganda. Detta ledde till att Radio Islams ansvarige utgivare fälldes för hets mot folkgrupp på flera punkter. Ett decennium senare spelade SKMA en viktig roll vid genomförandet av regeringens informationsinsats Levande historia (1997-2003), och idag har man ett nära samarbete med bland andra myndigheten Forum för levande historia.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Information om SKMA”. SKMA. Arkiverad från originalet. http://web.archive.org/web/20070726092349/http://www.skma.se/. Läst 2007-01-03. 
  2. ^ ”Information om SKMA”. SKMA. http://skma.se/omskma/. Läst 2014-08-14. 
  3. ^ ”SKMA:s hemsida”. http://skma.se/omskma/. Läst 2014-08-13. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) – officiell webbplats