Radio Islam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Radio Islam är en i dag nedlagd svensk närradiokanal, numera webbplats som officiellt är tillägnad "det palestinska folkets frihetskamp".

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Svensk-Islamska Förbundet skall stå bakom Radio Islam. Radio Islam säger sig vilja värna om yttrandefriheten och verka för ökad förståelse och vänskap mellan de islamska folken och det svenska folket.[1] Innehållet i Radio Islam består till stor del av argumentation för konspirationsteorier riktade mot judar som bland annat hävdar att Förintelsen inte ägt rum. Innehållet följer mallen för klassisk antisemitisk retorik, med föreställningar om judars makt över massmedia och USA:s regering. Särskild uppmärksamhet har det så kallade Radio Islams Uppslagsverk väckt. Det är ett dokument över ett större antal personer och organisationer, varav många enligt verket har judisk anknytning.

Radiokanalen[redigera | redigera wikitext]

Efter en uppmärksammad rättegång år 1990, dömdes radiokanalens ansvarige utgivare Ahmed Rami, mot sitt nekande, till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp, och sändningstillståndet drogs in under ett år. Ahmed Rami anmäldes till justitiekanslern av Svenska kommittén mot antisemitism. År 1993 dömdes den nye ansvarige utgivaren David Janzon för samma brott.

Webbplatsen[redigera | redigera wikitext]

I dag finns Radio Islam som en webbplats i flera identiska instanser i olika länder. Några länders myndigheter har försökt stänga alla webbplatser. De finns dock kvar på servrar i USA, där materialet är lagligt. Svensk polis har i Ahmed Ramis hem funnit datorer med Radio Islam-dokument i webbformat, FTP-program och e-brev om Radio Islams skötsel adresserade till och från Rami. Två svenska förundersökningar, 1998 och 2002, har dock lagts ned i brist på bindande bevis.

Radio Islams Uppslagsverk[redigera | redigera wikitext]

Den del av webbplatsen som fått störst uppmärksamhet är det så kallade Radio Islams Uppslagsverk och Namnindex. Det ostrukturerade uppslagsverket inkluderar diverse olika judiska organisationer, personer som uttalat sig positivt om Rami samt ett större antal svenska israelvänner, varav många har judisk anknytning. Namnindexet är ett index på de offentliga personer som nämndes i Radio Islams program och i Ahmed Ramis böcker, med Internetlänkar till var.

Frilansskribenten Ola Larsmo har publicerat artiklar på Dagens Nyheters kultursidor, där han kritiserar "uppslagsverket" för att vara ett intolerant register. Larsmos artikelserie har rönt viss uppmärksamhet och stimulerade till debatt på landets kultursidor. Särskilt kommenterades att Monica Zetterlund inkluderats i listan av personer.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Vad Radio Islam anser

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]