Thanksgiving

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Tacksägelsedagen.
Thanksgiving
Thanksgiving grace 1942.jpg
Thanksgiving i Pennsylvania, USA 1942.
Typ familjehögtid
Datum oktober-november
Geografi och firare Grenada
Kanada
Liberia
Nederländerna
Puerto Rico
Norfolkön
USA
Period 1600-talet-
Anledning Tackande av Gud för årets skörd
Traditioner Gudstjänster, skördefester, släktträffar, amerikansk fotboll-matcher med mera
Allmän helgdag Grenada
Kanada
Liberia
Norfolkön
Det första Thanksgivingsfirandet

Thanksgiving (engelska för tacksägelse) är en högtid med religiösa förtecken. I många kulturer har sådant firande blivit utlyst vid olika tillfällen, men det mest kända i dag är det nordamerikanska firandet.

I USA firas högtiden numera den fjärde torsdagen i november (27 november 2014) och i Kanada den andra måndagen i oktober, den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen. Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid, och är i USA en fyradagarshelg och i Kanada en tredagarshelg.

Både i Kanada och USA är det mesta stängt denna dag, förutom ett fåtal restauranger som serverar Thanksgivingsmiddag. Dagen efter Thanksgiving i USA kallas för "Black Friday", vilket är den största readagen för året. Många butiker håller öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen (ofta mellan klockan 05.00–07.00 och 23.00). Det är en tradition att julpynta och börja julhandla efter thanksgiving.

Eftersom Thanksgiving är en så stor fest i USA, är den en vanlig referens i amerikansk film och annan populärkultur. Thanksgiving ska inte blandas ihop med svenska tacksägelsedagen, som infaller den andra söndagen i oktober.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer utvandrade till Nederländerna efter förföljelser i England. Inte heller i Nederländerna fann sig pilgrimerna tillrätta, utan man lyckades chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom, ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära, innehållande bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har man infört andra rätter som kalkon och paj på pumpa.

Andra delar av världen[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet har flera rapporter kommit om att det amerikanska Thanksgivingfirandet i november månad, med kalkonätande, börjat vinna mark även i Sverige, främst men inte bara, bland amerikaner bosatta i Sverige.[1][2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Thanksgiving populärt även i Sverige”. Svenska Dagbladet. 23 november 2006. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/thanksgiving-populart-aven-i-sverige_373002.svd. Läst 16 november 2012. 
  2. ^ ”Thanksgiving in Sweden?” (på engelska). Sveriges Radio International. 24 november 2011. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=4820506. Läst 16 november 2012. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Liknande skördefester:

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]