Tofsstjärtfiskar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tofsstjärtfiskar
Latimeria Chalumnae - Coelacanth - NHMW.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Överklass Benfiskar
Osteichthyes
Klass Lobfeniga fiskar
Sarcopterygii
Ordning Tofsstjärtfiskar
Coelacanthiformes
Vetenskapligt namn
§ Coelacanthiformes
Familjer
Hitta fler artiklar om djur med

Tofsstjärtfiskar (Coelacanthiformes) är en ordning med benfiskar som omfattar två geografiska skilda taxon som ibland behandlas som en eller två arter. Ordningen kallas ofta för kvastfeningar (vilket är fel eftersom kvastfeningar omfattar många fiskar som har kvastlika fenor). Fossil av ordningen har hittats från över 70 arter fördelade i 30 släkten, och deras utveckling går att spåra 400 miljoner år tillbaka. Den så kallade "levande fossilen" tofsstjärtfisken (Latimeria chalumnae), har däremot aldrig hittats som fossil utan bara som levande fiskart.

1836 upptäckte den schweiziske vetenskapsmannen Louis Agassiz det första fossilet av en tofsstjärtfisk i England. Efter de ihåliga strålarna i stjärtfenan och de knottriga fjällen döpte han den till Coelacanthus granulatus. Sedan dess har ett mycket stort antal kvastfeniga fiskfossil hittats i diverse former och storlekar. Vid utgrävningarna för biblioteket vid Princeton University innehöll sedimenten cirka 40 kvastfeningar per kvadratmeter.

Fossila kvastfeningar[redigera | redigera wikitext]

Kvastfening används också generellt som benämning på ett antal paleozoiska fisksläkten som är nära besläktade med fyrfotadjuren. Deras extremiteter utvecklades under devonperioden till armar, ben och fötter som kunde bära dem ovanför strandlinjen. Alla fyrfotadjur och deras avkomlingar, inklusive människan, anses härstamma från sådana fiskar. Gruppen betecknas idag taxonomiskt som subklassen Tetrapodomorpha, med en överordnad grupp utan definitiv taxonomisk klassning, Rhipidistia. De fossila och nutida coelacanthinerna intar ställningen av "kusiner" till tetrapodomorpherna och är inte dessas avkomlingar; de arter som kan antas ha varit bådas gemensamma förfäder är inte fossilt kända. Den grupp som gav upphov till fyrfotadjuren dog ut under senare paleozoikum. Dess historia klarlades av den svenske paleontologen Erik Jarvik med hjälp av fossil från Grönland.

Recenta arter[redigera | redigera wikitext]

Tofsstjärtfiskar (Coelacanthiformes)